zupa z pora - 4000 przepisów (strona:19/267)

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 169

Przy okazji pokażę Wam jam można zbajerować taką zupę, bo nie oszukujmy się, taka zupa krem potrafi wyglądać jak breja, ale trochę „papiru” jak moja babcia mówi i jest szyk! Składniki na 4-6 porcji: 2-3 średniej wielkości pory (od biedy może być cebula, ale mi zależało na delikatnym smaku i kolorze) 2 duże gruszki około(...)świruje, a chciałam Wam pokazać, zresztą od zawsze tak prezentuję składniki, jak niewiele potrzeba aby ugotować przepyszny obiad.   Przygotowanie: W garnku, w którym będziesz gotować zupę podgrzej olej i wrzuć pokrojone pory pokrój w półplasterki i podsmaż je przez 2-3 minuty. Pozostałe warzywa pokrój w małą kostkę (dla przyśpieszenia całego gotowania możesz wszystko zetrzeć na tarce, wtedy

greenscarf
Krem z Zielonego Groszku czyli Zupowy Wtorek odc.20 131

Zainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa kalafiorowo - koperkowa 260

Zupa kalafiorowo - koperkowa...Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku(...)ulubionej przyprawy do zup;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę

Gospodyni Miejska
ZUPA OGÓRKOWA 153

Niestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa pora , wówczas to  nachodzi nas ochota,  na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają(...)Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy

potrawyregionalne
Zupa Horacego 149

łyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona(...)osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe 2 szklanki bulionu i 1 szklankę wody spod ciecierzycy oraz nasze pory. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zupę podajemy na talerzu głębokim lub w miseczce posypując wierzch startym serem pecorino i świeżo zmielonym pieprzem (ilości według uznania). Ze względu na zawarte składniki w zupie zupa

Kuchenne Wariacje
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 174

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście

Pora na pora
Zupa z porem i szparagami 153

Sezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;)  Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru(...)resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze

Corner With Recipes
Zupa z bobu i mięty 140

Zupy, niezależnie od pory roku,  to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone

Humanistka w kuchni
Zupa ze świeżych grzybów 203

smaku grzybowym;3 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę(...)Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.Po tym czasie do zupy dodać pokrojone ziemniaki, pora i kostki bulionowe. Gdy ziemniaki będą robiły się już miękkie dodać

Gospodyni Miejska
Omleciki z piekarnika 75

trochę innej formie. Z podanej ilości wychodzi 12 omlecików. 4 jajka kiełbasa lub szynka kawałek pora pół papryki sól olej do wysmarowania formy Paprykę i kiełbasę lub szynkę pokroić  … The post Omleciki z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Zupa rybna z krewetkami 58

też mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju. Do zup rybnych czasem dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki. Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: por, 2 pietruszki, marchewka(...)Pora i pietruszki pokrój w półplastry. 2. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 3. Ziemniaki pokrój w kostkę. 4. Połowę masła klarowanego rozpuść w garnku. 5. Do garnka dodaj pora, cebulę i pietruszki, podsmaż na rumiano, zalej wodą z domową przyprawą do zup (możesz też zastąpić

Z notatnika dietetyka
Zupa krem selerowo - porowa ze świeżą rzeżuchą 227

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.  Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:   Zatem(...)drodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą  - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż

Sajkofanka smaku
Zupa rybna z (głów) karpia 242

karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników.  Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone(...)obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie włoszczyznę oraz głowy karpia wyjąć. Zupę doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Na sam koniec zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (można ją wcześniej lekko zahartować w gorącym wywarze, aby się nie rozwarstwiła) oraz dodać ocet

Ugotować
Zupa grzybowa z makaronem 64

taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula marchewka pietruszka(...)pieprz olej do smażenia około 1 ½ łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem Przygotowanie składników: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję. Natkę

Uwaga Babcia Gotuje
Kremowa zupa z Vichy 176

zime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore(...)talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera.Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem.Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania