Przy okazji pokażę Wam jam można zbajerować taką zupę, bo nie oszukujmy się, taka zupa krem potrafi wyglądać jak breja, ale trochę „papiru” jak moja babcia mówi i jest szyk! Składniki na 4-6 porcji: 2-3 średniej wielkości pory (od biedy może być cebula, ale mi zależało na delikatnym smaku i kolorze) 2 duże gruszki około(...)świruje, a chciałam Wam pokazać, zresztą od zawsze tak prezentuję składniki, jak niewiele potrzeba aby ugotować przepyszny obiad. Przygotowanie: W garnku, w którym będziesz gotować zupę podgrzej olej i wrzuć pokrojone pory pokrój w półplasterki i podsmaż je przez 2-3 minuty. Pozostałe warzywa pokrój w małą kostkę (dla przyśpieszenia całego gotowania możesz wszystko zetrzeć na tarce, wtedy
greenscarfZainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia
Dzieje kuchennej WiewióryZupa kalafiorowo - koperkowa...Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku(...)ulubionej przyprawy do zup;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę
Gospodyni MiejskaNiestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa pora , wówczas to nachodzi nas ochota, na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają(...)Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy
potrawyregionalnełyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona(...)osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe 2 szklanki bulionu i 1 szklankę wody spod ciecierzycy oraz nasze pory. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zupę podajemy na talerzu głębokim lub w miseczce posypując wierzch startym serem pecorino i świeżo zmielonym pieprzem (ilości według uznania). Ze względu na zawarte składniki w zupie zupa
Kuchenne WariacjeGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście
Pora na poraSezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru(...)resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze
Corner With RecipesZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone
Humanistka w kuchnismaku grzybowym;3 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę(...)Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.Po tym czasie do zupy dodać pokrojone ziemniaki, pora i kostki bulionowe. Gdy ziemniaki będą robiły się już miękkie dodać
Gospodyni Miejskatrochę innej formie. Z podanej ilości wychodzi 12 omlecików. 4 jajka kiełbasa lub szynka kawałek pora pół papryki sól olej do wysmarowania formy Paprykę i kiełbasę lub szynkę pokroić … The post Omleciki z piekarnika appeared first on Polska Zupa
Polska Zupateż mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju. Do zup rybnych czasem dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki. Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: por, 2 pietruszki, marchewka(...)Pora i pietruszki pokrój w półplastry. 2. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 3. Ziemniaki pokrój w kostkę. 4. Połowę masła klarowanego rozpuść w garnku. 5. Do garnka dodaj pora, cebulę i pietruszki, podsmaż na rumiano, zalej wodą z domową przyprawą do zup (możesz też zastąpić
Z notatnika dietetykaMoja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora. Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem(...)drodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż
Sajkofanka smakukarpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników. Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone(...)obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie włoszczyznę oraz głowy karpia wyjąć. Zupę doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Na sam koniec zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (można ją wcześniej lekko zahartować w gorącym wywarze, aby się nie rozwarstwiła) oraz dodać ocet
Ugotowaćtaką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula marchewka pietruszka(...)pieprz olej do smażenia około 1 ½ łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem Przygotowanie składników: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję. Natkę
Uwaga Babcia Gotujezime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore(...)talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera.Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem.Smacznego
Przysmaki Karolki