zupy w moim domu i ta cieszy się powodzeniem wśród domowników a szczególnie mojej córeczki . Zupa z porów z dużą ilością pieprzu niesamowicie rozgrzewa a jej smak ucieszy niejednego smakosza zup . składniki na 4 porcje 2 duże pory 5 ziemniaków 2 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany sól i pieprz listek laurowy łyżeczka masła natka pietruszki
Smakowite Daniaprzygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch(...)akurat bulionu, więc zastąpiłam go ekologicznymi kostkami rosołowymi. 2. Warzywa stanowią podstawową masę zupy i decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina
Chilli Czosnek i OliwaZupa z fasolki szparagowej z kurkumą i imbirem. Zupa fasolkowa z zielonej fasolki szparagowej, z żółtej też może być, będzie jeszcze bardziej słoneczna . Ta zupa to moje ostatnie odkrycie kulinarne, jest tak smaczna, że nie mogłam odmówić sobie 2 talerza zupy Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą(...)marchewkę i pora. Pyszna zupa z mnóstwem jarzyn, bardzo szybka do przygotowania. Można przechować ją do następnego dnia. Jeśli szukacie przepisów na inne zupy to polecam wpis: 40 przepisów na tradycyjne domowe zupy. Składniki na Zupę z fasolki szparagowej z kurkumą: 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 cebula 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 marchewka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego(...)mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli
Apetyt na Zielonewarzywa. Jeśli udało Wam się kupić seler z liśćmi, dorzućcie je w całości, tak samo możecie postąpić z odciętą końcówką pora. Do tego dodajemy łyżeczki kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem! – możecie go pominąć, ale wtedy zupa straci swój unikalny charakter) oraz soli(...)łyżeczki). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min do miękkości soczewicy oraz wszystkich warzyw. Kiedy tak się stanie, wyciągamy liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy ją w przepisie, gdyż
Nerds Kitchenziół oraz przypraw. W zależności od naszych upodobań pieczywo pokroić można na mniejsze bądź na większe kawałki, dodać przyprawy bądź postawić na samo tylko pieczywo, serwować jako dodatek do zup oraz sałatek. Moje ulubione grzanki to te, które przyprawiam czosnkiem oraz ziołami, to właśnie je robię najczęściej w mojej kuchni. Pokrojone w małą kostkę pieczywo doprawiam świeżo przeciśniętym przez praskę(...)podaję je z kremową pomidorówką, a także zupą krem z ziemniaków i pora. Na pewno macie swoje ulubione zupy, z którymi serwujecie grzanki. Lubisz zupy z grzankami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę krem z pora i ziemniaków. Grzanki z pieczywa The post Grzanki appeared first on MeCooks Blog
MeCooksUwielbiam warzywne zupy na bazie serka topionego, który daje im wspaniały kremowy smak. Po zupie z pora przyszedł czas na przetestowanie zupy z świeżych ogórków, których kilka kilogramów udało mi się załatwić z ekologicznego źródła. Żeby się nie zmarnowały - zupy ugotowałam na kilka dni co w sumie okazało się dobrym pomysłem bo lekko podgrzana, nie gorąca też jest
Milion SmakówDzień dobry! Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można
Pora coś zjeśćKremowa zupa chrzanowa z jajkiem i łososiem. Ta pyszna zupa jest bardzo popularna w Austrii. Zupa jest idealnym posiłkiem w chłodne miesiące jak i w okolicach Wielkanocy . Chrzan na wielkanocnym stole to obowiązek i znakomitym pomysłem będzie podanie zupy z dodatkiem chrzanu. Naprawdę uwielbiam tą zupę . Ostrość chrzanu nie jest aż tak silna, z racji, że jest dodatek pora(...)cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna
Zdrowy Styl Joannynatka pietruszki • kawałek pora • 5-6 ziemniaków • kilka łyżek grysiku (kasza manna) • sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: 1. Z porcji drobiowej na zupę, kawałka pora i natki pietruszki ugotować wywar. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na większych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować około 15 minut. Doprawić solą. Dodać ziele(...)listek. 3. Ziemniaki pokroić w paseczki (jak cieniutkie frytki). Dodać do zupy. Gotować do miękkości. 4. Do zupy dodać kilka łyżek grysiku. Jego ilość zależy od tego, jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. Ja dodałam około 4 łyżek. 5. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać posiekaną natkę. 6. Podawać gorącą. Smacznego
W mojej kuchnizupie, natknęłam się na przepis na zupę porowo-jabłkową. Dość intrygujące połączenie. Ciekawość jednak zwyciężyła. A efekt? Mnie smakowała, choć może uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka(...)paprykę chili. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami
zadanie-gotowanieZachciało mi się zupy ! To prawda, że z nastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki.. Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry(...)moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki
Kulinarne przygody Gatityziarna ziela angielskiego;2,5 litra zimnej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka majeranku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Olej do podsmażenia cebuli;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać(...)Marchewkę pokroić w plasterki.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.Po tym czasie dodać poszatkowaną
Gospodyni Miejska