moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól(...)cayenne olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatitysposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego(...)startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy
Kolorowy PrzepisownikPor jest dla mnie dość dziwnym warzywem dlatego długo nie mogłam się zabrać do zrobienia tej zupy jednak jak już ją spróbowałam to mogłabym ją jeść, jeść i jeść. Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza(...)bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i całość gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Zupa krem z pora pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnipora. Por, to bliski krewny czosnku i cebuli. Posiada bardzo szerokie zastosowanie lecznicze, jak również kulinarne. Pomaga, oczyszcza, zmniejsza, zwiększa, wspiera, działa, przeciwdziała, oczyszcza, ułatwia… i nie tylko. Jednym słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki(...)sumie daje efekt pysznej, rozgrzewającej, zdrowej i pożywnej zupy. Tak więc – jedzmy pory, pod każdą postacią – czy to zupy, czy surówki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa z porów appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko. Ostatnimi dniami chodziła za mną zupa krem, delikatna ale żeby jednak ten pazur w niej był. I tak powstała ta zupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem z pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory(...)boczku. Do miseczek nalewamy zupę, do każdej miseczki wkładamy nasz boczek z serem, posypujemy delikatnie pieprzem i podajemy. Moje dzieci wyjadały zupę posiłkując się boczkiem :) ale polecam łyżkę ;) nabierając zupę trafiamy na kawałeczki ciągnącego się sera do tego boczek i mniam ! Pyszna zupa ! Zupa krem z pietruszki i pora
Kuchnia na wzgórzuTakie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;)Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku(...)narzekam to można ich dać do zupy duużo;) Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)serek topiony kremowysuszony koperek sól pieprzPrzygotowanie:Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić
Lawendowe Niebopierwszej chwili podeszłam nieufnie do tej zupy (zupa z pora? do tego nie wygląda zachęcająco)... Jednak kilka pierwszych łyżek wystarczyło, bym zmieniła zdanie. Od tej pory zupa ta regularnie gości w moim domu. Gęsta zupa z porów i cebuli zyskuje kremową konsystencję dzięki topionemu serkowi, który dodajemy pod koniec gotowania. Uwaga: zupa znika w błyskawicznym tempie podjadana
Milion Smakówjeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego" zapachu po tej zupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży(...)smaku pestki dyni do dekoracji Przygotowanie: Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie). Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem. (Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku
Bon appetit mon amiemasłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dusimy. Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed
Domowy Smak JedzeniaWieczorem w niespełna 20 minut przygotowałam zupę z pora. Miałam ochotę na coś ciepłego a po otwarciu lodówki na pierwszym planie był por. I tak powstała kremowa i aksamitna zupa. por biała część cebula 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku świeże oregano skórka z cytryny - trochę grzanki
AZgotuj!uwielbiał zupę ziemniaczaną, ale panicznie bał się, że zostanie otruty, dlatego, zanim zabrał się do jedzenia pół dworu musiało spróbować zupy. Kiedy wreszcie danie docierało na królewski stół, zupa była już zupełnie przestudzona. Król stwierdził wtedy, że jako chłodnik smakuje pną równie dobrze jak zupa podana na gorąco. Piękne, ale nieprawdziwe. We Francji od pokoleń gotuje się zupę ziemniaczaną, jednak(...)przykryciem przez 20 minut. Krok 3 Przestudź trochę zupę. Dodaj śmietanę, ostrożnie żeby jej nie zwarzyć. Wymieszaj. Przy pomocy ręcznego robota zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta rozrzedź ją bulionem lub wodą. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpomysł na pożywną zupę z pulpecikami mięsnymi SKŁADNIKI Zupa: 2 pory, 3 ziemniaki, 1 l bulionu, sól, pieprz, 1 serek(...)śmietankowy topiony, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek
słodki bratek