ZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam. 4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min. Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki(...)masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba) • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki ok 350 g pora ok 300 g (waga po obraniu) selera masło klarowane do smażenia 3 szkl wody gałązki tymianku (kilka), liście laurowe sól morska, pieprz świeżo zmielony szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie(...)Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry. W rondlu rozgrzejcie masło klarowane, dodajcie pokrojone pory i smażcie, aż lekko zmiękną. W czasie smażenia oprószcie je solą. Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe i zalejcie
OliveandThymeWitam Was!Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który
Pora coś zjeśćWskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso(...)wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko zależy od garnka jakiego używamy i od wielkości
mecookscała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut(...)garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki - przekładam do garnka Dodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składników Zabielić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrodzaju zupy gotuję dosyć często, ale niewiele z nich zostało opublikowanych na moim blogu. Tym razem jednak postanowiłam się z wami podzielić przepisem na pyszny krem z pora. Zupa jest prosta do przygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g pora (jasne części) 2 łyżki
Danka PichciJesień to w mojej kuchni od zawsze pora zup. Gęstych, zawiesistych, ciężkich – takich, które przy kiepskiej aurze rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku
Karo in the Kitchenfasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI: 2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek(...)angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym, ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 1.5 l wody 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, natka pietruszki, por) 450-500 g brokułu pieprz (świeżo zmielony) 1 łyżka suszonego lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy wodą. Przekładamy do misy multicookrea. Zalewamy wodą. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Brokuły odkładamy(...)Dodajemy przyprawy (liście, ziele i lubczyk oraz pieprz). Zamykamy. Ustawiamy funkcję SOUP i czas 50 minut. Po tym czasie otwieramy misę i wkładamy brokuły po uprzednim wyciągnięciu z zupy pora i porcji rosołowej. Zamykamy na 15 minut. Nie włączamy ponownie opcji gotowania. Brokuły pięknie zmiękły podczas pobytu we wrzątku przez 15 minut. Całość miksujemy blenderem. Zupę podałam
ClauditteMissCookingwarszawskich Szczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty
W mojej holenderskiej kuchniBartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana
królestwo garówduży ogórek konserwowy 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz, ostra papryka, sól Por dobrze myjemy i odkrawamy jasną część, ciemne liście lądują w zamrażalniku. Przydadzą się na zupę. Por musicie pokroić w cieniutkie płatki i delikatnie posypać solą, aby zmiękł. W czasie kiedy por mięknie, ogórek i jajka kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonez
vegetanieczyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyGęsta, pożywna, pikantna zupa w której soczewica gra pierwsze skrzypce, a pozostałe składniki są tylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję Składniki: 40 g masła (niesolonego) 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru około 350 g obranego pora 250 g czerwonej soczewicy 2 papryczki chili 300 g pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry ½ łyżeczki kurkumy(...)się zupą: Por, po oczyszczeniu pokroiłam w krążki. Z pomidorów zdjęłam skórkę zanurzając je w gorącej wodzie, a następnie pokroiłam w kostkę. Kminek i kolendrę zmieliłam. Można w młynku, można w moździerzu, Z cytryny wycisnęłam sok. Imbir i czosnek po obraniu bardzo drobno posiekałam. Do garnka włożyłam masło, wstawiłam na gaz. Dodałam czosnek, imbir i pokrojone pory
Kuchnia u Krysimakaronu ryżowego 2 czubate łyżki mleka kokosowego z puszki (używam go jak śmietanę, ale można zastąpić innym mlekiem roślinnym) ps. Kolor zupy nie jest podrasowany, zawsze podkreślam że odrobina kukrumy działa cuda z dodatkiem zielonych warzyw. Przygotowanie: Pory pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka (na rozgrzane 2 łyżki oleju kokosowego), w którym będziesz gotować zupę, podsmaż przez(...)uznasz (dodałam niecały litr), wruć pokruszony makaron ryżowy i zagotuj. Gotowe! Podawaj z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na złotu tofu wędzonym z dodatkiem wędzonej papryki. Artykuł Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf