zupa z pora - 4000 przepisów

Zupa z pora 165

Napiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody(...)ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty.  Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zupa z porów 201

Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać(...)rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
Kremowa zupa z pora 143

jest tak szybka i prosta w przygotowaniu, że można uznać ją za koło ratunkowe. Wystarczy kilka składników i przygotujecie tę jesienno – zimową potrawę. Do przygotowania zupy potrzebujemy (2 sporych porcji): 3 pory 500 ml bulionu warzywnego (może być też bulion ugotowany na mięsie) 3 łyżki kremowego serka ziołowego (lub śmietankowego) mały kieliszek koniaku 1 łyżka tłuszczu Na rozgrzanym

Szybko Tanio Smacznie
Kremowa zupa z pora 174

Przyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów Sonko, które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i

Monia miesza i gotuje
VICHYSSOISE –ZUPA Z PORÓW 180

Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i ziemniaków. Składniki:  3 duże pory , białe części drobno pokrojone 1 duża cebula drobno pokrojona 3 łyżki masła, 500 g ziemniaków pokrojonych 1 litr wywaru z warzyw Łyżka soku z cytryny Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Liść laurowy 1 żółtko 2/3 szkl chudej śmietany Sól i biały pieprz Świeżo(...)garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i pory i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ziemniaki, wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy , przelać  całość

Anioły w kuchni
ZUPA KREM Z PORA 176

bardzo delikatnego, a zarazem wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli(...)tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy, wypłukując piasek. Obcinamy stopkę. Kroimy na pół wzdłuż a następnie w pióra. Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i...zupa gotowa!! :)Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo

Wypisz Wymaluj
Zupa z pora z mięsem mielonym 346

Zupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki(...)rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu. Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.  Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy. Zupę gotować kilka minut. Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę

kolorowotorcikowo
Zupa krem z pora 170

sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część)ok. 150 g masłaok.800 ml bulionu2(...)przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem. Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…Smacznego Post Zupa krem z pora pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 167

właściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa  ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie.Przygotuj:- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu- 1 średni por- sól, pieprz, koperek do posypania- 3 ziemniak- 2 ząbki czosnku(...)pół szklanki 12% słodkiej śmietany- olej do posmażenia- opcjonalnie pieczarki 10 szt., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołuOczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek, przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku

Pasje Jolki
Zupa krem z porów 145

danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe części 4 ziemniaki (średnie) szklanka mleka 4 szklanki bulionu cebula czosnek 4 plastry szynki wędzonej sól, pieprz biały i czarny ząbek czosnku Wykonanie: Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki(...)przekładamy do dużego garnka gdzie dodajemy resztę bulionu i mleko. Gotujemy 40 minut i całość jeszcze doprawiamy dorzucając zmiażdżony czosnek. Całość blendujemy. Szynkę i pozostawionego pora podsmażamy i dodajemy do zupy. Można dodać też trochę śmietany ale nie jest to konieczne

Lubczyk i Wanilia
Zupa krem z porów 154

Mówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek(...)wrzucamy nań nasze przyszłe grzaneczki. Przejdą one wtedy zarówno smakiem masła, jak i podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu

Kulinarne zapędy Kokosa
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 133

Zupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki(...)plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 130

zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem. Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała. Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem właśnie padło na zupę z kurek z karmelizowanych porem. Przygotujcie, karmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami.  Zupa z kurek z karmelizowanym porem(...)była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por.   Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte ząbki czosnku 250 dag oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
C - Zupa z duszonych porów 155

nawet całkiem niezła, ale po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją po swojemu. Poza zdziwieniem męża, że zupę robię na patelni, zaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:) Zupa z duszonych porów Składniki: 1 szt por              0,5 kg ziemniaki(...)łyżki oliwy z oliwek             woda Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z porów 257

parmezanu Wykonanie;Przekrojone  wzdłuż , dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszeniadodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem , przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy ok. 20 minut . Następnie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietankę i posypujemy serem

Gorący kąsek