wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika blendera połowę ziemniaków, wlałam szklankę wywaru, w którym się gotowały i zmiksowałam. Połączyłam z zupą, dodałam podsmażony boczek i kurki, wymieszałam, zagotowałam, zestawiłam z ognia. Do śmietany wlałam łyżkę zupy, następnie drugą, dokładnie wymieszałam i wlałam do zupy (zapobiegamy w ten sposób zwArzeniu się kwaśnej śmietany w gorącej zupie), delikatnie wymieszałam, doprawiłam(...)smaku solą i pieprzem. Do talerzy nalałam zupy, posypałam siekanym szczypiorkiem i krążkami pora. Zupa zgłoszona do akcji
Kuchnia PrezydentowejDziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityDzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny
Pora coś zjeśćteraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory zupy mogły nie istnieć, a teraz ciągnie mnie do nich i coraz częściej stanowią podstawę mojego obiadu (albo wręcz są moim obiadem). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWitajcie!Dzisiaj mam dla Was wyborną zupę ogórkową, lubicie? Ja bardzo! Zmodyfikowałam przepis z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćŁatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki(...)popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisypanuje półmrok, a w kuchni unosi się zapach kremowej zupy z porów. Lekko słodki aromat kminku i gałki muszkatołowej wydobywa się z garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje: 3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Kuchnia Pani Wiosnywłaśnie upichciłam duży gar jednej z moich ulubionych (piszę tak chyba o każdej) zup. Bardzo lubię pory, więc pojawiają się one często w moim menu, również w zupach. Jedna już dawno pojawiła się na blogu (a znajdziecie ją tutaj), dziś pora na kolejną :) Zupa porowa z kukurydzą na udkach kurczaka (porcja dla 7-8 osób) Będziemy potrzebować
Ratunku obiaddelikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą. W tym czasie w garnku grzejemy bulion(...)gorącego bulionu dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy
Pyza i Surówkaproblemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona(...)cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki rozgotują się zagęszczając naturalnie zupę. Mrożone warzywa, które potrzebują nieco mniej czasu co świeże dodać troszkę później. Zaczekać do czasu aż zupa znów prawie zagotuje się i wyłączyć. Dopiero teraz dodać do gorącej zupy pora. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Pomimo iż zupa jest już wyłączona, warzywa wciąż
Sztuka gotowania w/g Samiryporów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować(...)gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej bulion (ewentualnie rozpuszczoną kostkę rosołową). Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej
Życie zamknięte w smakuZupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora(...)plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać. * Smacznego! *Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów
Codzienne Gotowaniespytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;) Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie(...)wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Obiad gotowyPyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego(...)chilli bardzo rozgrzewa, szczególnie w zimne dni, czy wieczory. Doskonała na kolację po powrocie z pracy, czy też na śniadanie przed ciężkim dniem. ZUPA Z PORÓW I CEBULI Z DODATKIEM SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW Składniki: 2 duże pory 2 cebule kilka ugotowanych ziemniaków kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego majeranku (lub 1 łyżka suszonego majeranku) garść poszatkowanej natki pietruszki
Naturalna Kuchniabulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę
MarciochaKucharzy