Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i ziemniakami. Kremowa zupa porowa Składniki: 3 pory 3 ziemniaki 1 litr bulionu lub wody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz masło lub oliwa Wykonanie: Pory kroimy w talarki(...)podduszamy na maśle lub oliwie do momentu kiedy będą zeszklone. Ja to robię od razu w garnku na zupę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do porów i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy. *Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki
Kulinarne przygody GatityZupa ziemniaczana. Zupa ziemniaczana Łatwa, domowa zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami leśnymi, wędzonym boczkiem, czosnkiem i dużą ilością warzyw: ziemniaków, marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zupa jest pikantna, gęsta i pyszna o każdej porze roku! ugotowanie zajmuje mniej niż 30 minut jedna miska tej wspaniale sycącej(...)zupy ziemniaczanej rozgrzeje Cię w najzimniejsze dni ta zupa jest prosta i można ją łatwo dostosować do swoich upodobań. Dodaj swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę chili lub ostrej papryki, aby uzyskać więcej smaku. Zupa ziemniaczana Ta zupa ziemniaczana wykonana jest z prostych i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj mamy po ręką. Aby uzyskać dodatkowy smak, zupę możesz
Moja Książka Kucharskachrzan to musi być pyszna zup chrzanowa którą podje w chlebie domowego wypieku. chleb: 600 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju 250-300 ml wody letniej szczypta cukru zupa: 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część sól, pieprz majeranek 1 łyżka(...)stopni i piekę jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby. Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie. Zupa: Cebulę i por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, seler, pietruszkę korzeń , wlewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie, dodaję czosnek przeciśniemy przez praskę
wesoła kuchniaoregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy cebulę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pory. Smażymy całość około 5 minut. Trzy-cztery łyżki odkładamy do dekoracji. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i porami zalewamy gorącym bulionem. Wsypujemy(...)surową kaszę. Doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na krem. Podajemy udekorowaną odłożonymi porami oraz natką pietruszki
Smaki Na TalerzuPyszna zupa krem z pora, ziemniaków i sera :) Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego(...)wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony
Moje Kuchenne Rewelacjewarto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój! Zupa krem z pora Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 3 średniej wielkości pory 2 pietruszki 2 marchewki spory kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebulę 2 ząbki czosnku natkę(...)warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zupę można podawać z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleBardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło(...)cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego
Kuchenne Wariacjezrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Potrawy, jak ludzie, mają swoje historie, często zupełnie zmyślone. Jedna z najpiękniejszych legend dotyczy zupy Vichyssoise, z ziemniaków i porów, bardzo prostej do zrobienia, poddawanej najczęściej jako chłodnik. Chłodnik(...)uwielbiał zupę ziemniaczaną, ale panicznie bał się, że zostanie otruty, dlatego, zanim zabrał się do jedzenia pół dworu musiało spróbować zupy. Kiedy wreszcie danie docierało na królewski stół, zupa była już zupełnie przestudzona. Król stwierdził wtedy, że jako chłodnik smakuje pną równie dobrze jak zupa podana na gorąco. Piękne, ale nieprawdziwe. We Francji od pokoleń gotuje się zupę ziemniaczaną, jednak
Niedzielny kucharzpierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do warzyw dodać bulionu. Wówczas podkręci się nieco jej smak. Polecam. Składniki: 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 średnie ziemniaki 80 g masła 2-3 łyżki słodkiej śmietany
zadanie-gotowanieZupa gotowana na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem pora i ziemniaków a następnie zmiksowana i doprawiona śmietanką. KREM Z PORA SKŁADNIKI kilka porów duży ziemniak elementy z kurczaka na rosół jarzyna do rosołu słodka śmietanka sól, pieprz przepis na zupę krem z pora Artykuł Zupa krem z pora super przepis pochodzi
Kuchnia Tomkaproporcji wyjdzie Wam około 4 średnie porcje zupy. Polecam podać krem z domowymi grzankami i oczywiście kleksem śmietany i świeżymi ziołami. Zobacz także inne przepisy na zupy kremy: Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z pora Zupa krem z batatów
Kuchnia Bazyliimięsem mielonym to pomysł na szybki, pożywny i bardzo smaczny obiad. Do tej zupy obowiązkowo należy dodać serki topione. Dzięki nim zupa będzie lekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory (tylko białe części) 300 g pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 3 serki topione śmietankowego (razem(...)pokroić w grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem
Ugotowaćpory ,zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora(...)Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy
Kulinarny karnet ChristopheraProsta zupa z pora wzbogacona parmezanem. Od kiedy ją przyrządziłam stała się jedną z moich ulubionych :) Bardzo polecam(...)Składniki: (6 porcji) 400 g. pora 4 większe ziemniaki 2 korzenie pietruszki 2 łyżki masła 200 g. kwaśnej śmietany 18% 100 g. startego parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Por pokrój w plasterki. Ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pora. Dorzuć pozostałe warzywa
Delicious Placeniezdrowa z racji tego serka topionego, ale uwierzcie mi od jednej porcji zupy nikt jeszcze nie umarł, a serek nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki: 2 pory 5 marchewek ok 1,5 litra bulionu 200 g serka topionego (użyłam śmietankowego) sól pieprz olej do smażenia Pora siekamy drobno, wrzucamy do garnka z olejem i chwilę smażymy(...)międzyczasie obieramy i na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewki. Wrzucamy je do pora, wlewamy bulion (możecie użyć wody i kostki rosołowej, ale ja unikam takich rozwiązań) i gotujemy całość aż marchewka zmięknie. Serek blendujemy z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja podaję tą zupę najczęściej
Cynamonowe szczęście