blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie i pikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja
Kulinarne przygody GatityBardzo smaczna, zielona, kremowa zupa. Zrobimy ją szybko, nie wymaga wielu składników. Pory z cukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć(...)szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek do podania paparyka w płatkach do podania przygotowanie Pory opłukać
Stare Garypoczątek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie
zadanie-gotowanierosołu , czy zupy grzybowej z lesnych grzybów . Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula
Posadzone i zjedzoneZiemniaki można śmiało faszerować, a dziś proponujemy nadziać je kurczakiem z porem - połączenie, które świetnie się komponuje. Skuście się na nie. Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą Składniki : 3-4 większe ziemniaki 1 duża pierś z kurczaka 1 mały por (jasna część) 1 opakowanie zupy cebulowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego(...)gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy. Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy ziemniaki, układamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć!Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz
Pora coś zjeśćDziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży
psgotujemyochotę na letnią zupę, mam dla Was prosty przepis na jedną z moich ulubionych zup. Dzisiejsza wersja jest na wypasie, bo została zrobiona na rosole drobiowym, który pyrkał sobie na gazie przez parę godzin. Dodatkowo mamy w niej pachnący, aromatyczny letni koperek i młode ziemniaki, które również nadają tej zupie pożądany klimat. Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami(...)najpierw zahartować, czyli połączyć ją w kubku razem z gorącą zupą, wymieszać i dopiero potem wlać do garnka z zupą. Podobne przepisy: Zupa koperkowa z białą kiełbasą Zupa koperkowa z lanymi kluskami Zupa koperkowa z makaronem Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami Artykuł Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii spora szczypta soli i pieprzu oscypek mieszanka ziaren Pory i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku(...)około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu do miseczek, każda porcję podajemy ze startym oscypkiem i łyżką ziaren. Smacznego :) Artykuł Zupa porowa z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSzybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny szczypta soli(...)części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut. 3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka
Apetyczna babeczkalchf przepisy na jesienne zupy i zrobić zapasy. Jesienna zupa lchf to całkiem pożywne danie. Do lchf zupy można dodać różnego rodzaju tłuszcze, ale przede wszystkim warto ugotować ją na mięsnym rosole. Zazwyczaj gotuję rosół z całego kurczaka. Mięso również wykorzystuję do zupy zwłaszcza, jeśli muszę uzupełnić białko. Domowy rosół to już niezła porcja tłuszczu. Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna(...)porem. Pamiętajcie, że wszystko co dodacie do zupy zwiększa jej gęstość odżywczą. Zupy gotuję na kilka dni. Większe zapasy mrożę, ale w mojej rodzinie wszyscy lubią zupy, więc stoi w lodówce maksymalnie dwa – trzy dni. Kiedy czuję się głodna to podgrzewam porcję zupy w kubku. Zupa również rozgrzewa! Jesienna zupa lchf 6 – 8 porcji Składniki 2 l rosołu
codojedzeniaDziś pora na zupę niesamowicie aromatyczną i jedwabiście kremową, gdzie smak curry i gałki muszkatołowej spotyka się z olejem lnianym. SKŁADNIKI 1 kalafior curry gałka muszkatołowa kostka rosołowa /sól / sos sojowy śmietana / jogurt olej lniany WYKONANIE Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub soli. Trzeba pamiętać, aby wody nie było zbyt
ZofianaBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)niewielki. Polecam! SKŁADNIKI: 4 łodygi pora 4 średnie ziemniaki 1 średnia cebula lub 3 szalotki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 600 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie) słodka śmietanka do polania (opcjonalnie) WYKONANIE: Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając
Słodko-Słony Świat Ilonydomu, a dwa że u mnie w domu za selerem specjalnie nie przepadają). Zupa z porów Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, miarkę kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie(...)połowę masła. Podsmaż na nim marchewkę i selera przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj pora i smaż całość mieszając przez kolejne 3-4 minuty. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj złocistą zasmażkę
blog.moje-pasje.infoporadzić. A kiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić ich smak. Do zupy gołąbkowej , podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad(...)który możemy przygotować sobie o każdej porze roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę gołąbkową: 1 główka młodej kapusty (około 800 g) 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 2 średniej wielkości marchewki 1 cebula 1 pietruszka 1/4 selera 1 kawałek pora (około 10 cm) 3/4 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela
Danka Pichci