zupa z pora - 4000 przepisów (strona:13/267)

ZUPA POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM 106

szaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-)  Składniki: 1 por 2 ziemniaki  1 marchewka  50 g serka topionego  sól, pieprz ok. 2 litry rosołu  przepis tu łyżeczka majeranku

pieprzny smaczek
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 141

pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę(...)uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar  parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Zupa krem z pieczonych pomidorów 131

Dzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w

Pora coś zjeść
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 195

Dzień dobry!W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...Domowy

Pora coś zjeść
Zupa fasolowa z burakiem 151

wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać(...)wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół do zupy w ostatniej chwili, czyli dopiero, gdy wlejemy ją do talerzy. Wyjątek stanowi rozmaryn, który o tej porze roku przechowuję na parapecie w chłodnym pomieszczeniu i jest trochę "uśpiony". Ze względu na jego zdrewniałą strukturę

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórkowa z kaszą jaglaną 29

pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: ? 2  marchewki ? 2 małe pietruszki ? 2 łodygi selera naciowego

To co kocham
Ogórkowa z kaszą jaglaną 120

pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki

To co kocham
Zielona zupa krem 183

brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka(...)cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę i ponownie zagotować. Doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa serowa 675

warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić(...)łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć na tarce. Dodawać partiami w małych ilościach serki topione i starte żółte, cały czas mieszając, żeby sery się dobrze rozpuściły. Nie dopuścić do zagotowania zupy. Po rozpuszczeniu serów zupę zestawić z palnika, lekko przestudzić i całość zblendować. Zupę ponownie wstawić na palnik i podgrzać. Do ciepłej zupy dodać śmietany kremówki (aby się nie zwarzyła

Bullio
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 149

minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną

Trzeci talerz
Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą ) 181

pikantne zupy jest  pora tylko zimą ? Gdy trzaskający mróz za oknem ?Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze. Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki:1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego1 marchew 1 cebula1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowegosól

kolorowotorcikowo
Zupa krem z pora 193

Zupa krem z pora Przygotowałam na dzisiaj krem z pora, trochę spontanicznie, a trochę tak, że po prostu był pod ręką. Przepis jest bardzo prosty, zwykle nie dodaje się do tego typu kremów aż tak dużo przypraw, raczej te podstawowe, sól, pieprz i gałka muszkatołowa, lecz ja mam ogromną do nich słabość i zawsze będąc

Wino Francja Kuchnia
Lekka zupa krem z młodej kapusty 154

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ryżowo-koperkowa 224

Zupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora

Gospodyni Miejska
Kapuśniak 183

Kapuśniak to jedna z bardziej znanych polskich zup. Jest na tyle treściwa, że śmiało może stanowić danie obiadowe - wystarczy do niej kromka dobrej jakości pieczywa. Wywar na kapuśniak najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Po ugotowaniu mamy wkładkę mięsną do zupy. Kapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja mama(...)Dodajemy opaloną cebulę i czosnek. 3. W tym czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym dodajemy go do zupy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z zupy: marchew, por, seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane

W kuchni Katie