zupa z pora - 4000 przepisów (strona:21/267)

Zupa kalfiorowa z marchewką 151

śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 1 cebula, kawałek pora • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane(...)Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać ok. 2 litry gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, sos sojowy

To co kocham
Pora przeddeszczowa 174

Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody  3 łyżki oliwy  sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część(...)Zupa nie może być zbyt rzadka, żeby nie rozmoczyła ciasta. Dwie żaroodporne miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa

les mirabelles
Koktajl z pieczonej dyni 153

kilku dobrych lat i sprawdza się również jako pomocnik w przygotowywaniu kremowych, sycących i rozgrzewających zup. Przez cały rok, niezależnie od pory roku, miksuję prawie każdego dnia porcję zdrowego koktajlu, cieszę się bogactwem owoców i warzyw, które przynosi nowa pora roku. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii, ma piękny kolor(...)odmianę, hokkaido, mała, o charakterystycznym kształcie dynia. Uwielbiam ją za ciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z pieczarek 171

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki: 500g pieczarek cebula

Kolizje Smaków
Zupa z brązowych pieczarek 164

zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy.  Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku 70 g masła 2-3 łyżki oleju sól, biały mielony(...)ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej.) Pokroić w plasterki. Na oleju (można w garnku, w którym będzie się gotowała zupa) podsmażyć krótko por i czosnek, dodać marchew, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA SZCZAWIOWA 123

zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku(...)garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i  kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw.   Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki

potrawyregionalne
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 202

jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany(...)rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez

karmelowy
Zupa rybna 322

pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia, użyłem dwóch małych kamionkowych naczyń żaroodpornych z pokrywkami(...)koniec końców, uznaliśmy z żoną, że w sumie to i tak wyszło zajebiście :D. Zjadłszy to danie ze smakiem, byliśmy całkiem ukontentowani niespodziewaną, bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując, danie jest cholernie

manslogblog
Zupa krem z pora i cukinii 167

Pora na pora! Zwykle ląduje w rosole z resztą włoszczyzny, a zasługuje na nieco więcej uwagi. Por to prawdziwa kopalnia witamin, a do tego ma niewiele kalorii. Na zakupach warto zwrócić uwagę na jego liście. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć biała jest bardziej delikatna(...)rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką pokrojoną w kostkę, natką pietruszki i plasterkami pora. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
zupa groszkowa na wołowym bulionie 162

zupa groszkowa O tej porze roku w pogodzie panuje pewne poplątanie, po dniach słonecznych, kiedy zdawać by się mogło że natura raczyć nas będzie słoneczną złotą jesienią, niespodzianie następują dni z deszczową słotą, czy nawet ze śniegiem. Kuchnia ( przynajmniej moja) jest w pewnym stopniu, odzwierciedleniem panującej za oknem pogody i tak w dni słoneczne z lubością przygotowuje lekkie jarzynowe(...)części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego  maggi pół

Miód i pieprz
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 220

importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić do udziału w akcji "Światowe zupy", którą organizuję na Durszlaku. Dla stałych bywalców reguły są znane. Ale w skrócie je naświetlę. Udział gwarantowany i wpis zatwierdzony będzie pod warunkiem wykonania zupy charakterystycznej dla dowolnego kraju. Następnie przepis wraz(...)poniżej ;)Przepisy przyjmuję do końca sierpnia. Liczy się data stempla pocztowego ;)We wrześniu zbiorę wszystkie zgłoszone przepisy. Liczę na Was! Mam nadzieję, że będzie co podsumować ;)To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki

bastalena
Zupa warzywna 215

dworze upalnie, na ogródku zielono, pora więc zrobić zupę warzywną. W poniższym przepisie podam wykorzystane przeze mnie składniki, ale w przypadku zupy warzywnej są one dosyć elastyczne, więc możecie śmiało dodać co tylko jeszcze macie na ogródku ;-) Bohater książki "Password" Mirjam Mous również zajada się zupą warzywną, chociaż niestety nie zostaje nam tutaj przybliżony jej skład. "(...) Ugryzł kromkę(...)wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa

Passions hobbies life
Zupa z selera naciowego 273

Pyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy .Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.Podgrza

Stare Gary
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 253

ZUPA RYBNA CURRY W STYLU TAJSKIM Pyszna, delikatna, aromatyczna zupa na każdą porę roku. Uwielbiam, to chyba za małe słowo, które oddałoby moją miłość do tej zupy. Dzięki niej jestem trochę jakby w Tajlandii, a nie ukrywam, że jest ona moim marzeniem podróżniczym od kiedy pamiętam ( i mam cichą nadzieję, że za jakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam

Calzonella.com
Krupnik 212

Krupnik to zupa, która jest przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami oraz kaszą. Niektóre osoby dodają do niej kilka suszonych grzybków. Poniższa zupa  smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki(...)Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą lekko miękkie to dodać starte warzywa, odsączone ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę posypać zieloną pietruszką.  Pomysł na danie z bloga

Ugotować