zupa z pora - 4000 przepisów (strona:23/267)

Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 226

zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji, a pozostałą zupę blendujemy. Ale z powodzeniem można ją zostawić(...)porcja zupy, bez grzanki, przy użyciu masła 82% tłuszczu i 2% mleka to około 170 kalorii.   Zupa mocno gęstnieje – po odgrzaniu wraca do płynnej formy, ale można ją też odrobinę rozcieńczyć rosołem. SKŁADNIKI 450-500g brokułu 150g pora, tylko biała i jasnozielona część 100g chudej wędzonki (szynka, łopatka, boczek) 250ml mleka 800ml domowego rosołu

Karo in the Kitchen
Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana + film 183

bardzo pożywna, lekko kwaśna, zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych zup. Można ją robić o każdej porze roku, a najlepiej zimą gdyż idealnie rozgrzewa organizm . składniki na ok 2 litry zupy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek pora 2 ząbki czosnku 6-7 średnich ziemniaków 40 dag ogórków kiszonych łyżka masła lub margaryny szklanka śmietany(...)tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy solą i cukrem. W trakcie gotowania zupy ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na rozgrzanym tłuszczu

Smakowite Dania
Barszcz ukraiński 171

litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Fasolę przepłukać

MarciochaKucharzy
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 188

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Zdrowa zupa ziemniaczana 316

też robił zupę ziemniaczaną, choć trochę inną. By ją uszlachetnić dodał na dno miseczki usmażone powoli na maśle borowiki. Oblizałam się ze smakiem. Niestety tylko to mi pozostało. Podpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie.Składniki:1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora(...)przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając.Zupę podajemy

W kuchni wieczorem
Botwinka 218

popłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g(...)usunąć. Korzenie oraz poszczególne łodygi i liście bardzo dokładnie płuczemy. Następnie korzenie kroimy na plasterki o grubości kilku milimetrów, zaś łodygi i liście na kilkucentymetrowe odcinki. Z zupy usuwamy seler, cebulę i por. W ich miejsce dodajemy pokrojoną botwinę i gotujemy w zupie przez kolejne 45 minut. Nie podgrzewając już więcej zupy dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny

Kulinarna Pokusa
Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym 60

Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym i ziemniakami to propozycja na fajny i rozgrzewający obiad. Dodatek ziemniaków w zupie oraz mielonego mięsa sprawiają, że zupa jest sycąca i taka dość „konkretna”. Podając na obiad taką zupę, nie trzeba już szykować drugiego dania Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym to zdecydowanie „nasze smaki”. Mam nadzieję(...)tracić różowy kolor, oprószamy je szczyptą mielonej papryki, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy. Pora kroimy na półplasterki, obsmażamy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia ( uwaga, by por się nie przypalił; ja zwykle smażę „na 3” przy 9 stopniowej skali palnika ). Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziarenka pieprzu

Smaki Na Talerzu
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 205

oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno(...)ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało

Wypisz Wymaluj
Jamajska zupa dyniowa 175

poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast surowej, czy obgotowanej dyni, jakiej używałam do tej pory do zrobienia zupy, za namową Oli, upiekłam dynię w piekarniku. Nie tylko o wiele łatwiej się obiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej

Kuchnia Prezydentowej
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 138

wodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki.3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny(...)ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy

Wypisz Wymaluj
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 124

przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 171

przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku

Cooking Monster
Zupa z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy 142

Latem nie rezygnuję z gotowania zup. Tym bardziej, że świeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię(...)zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy  1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić

Czerwień i błękit
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 200

smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków.  Składniki na 4-5 porcji:  1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy pęczak (100 g) 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera(...)sól, pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać

Ugotować
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 49

puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni(...)rozmarynu ? 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru ? sól, pieprz do smaku ? 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 141

każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni(...)soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej

To co kocham

Proponowane wyszukiwania