dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa(...)sosu sojowego łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę) umyć i pokroić w grubsze paski.Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym
Aromatyczne Podróżekażde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem(...)podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania, do zupy. Wymieszać i zestawić z ognia. Zupę ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, u mnie z chrupiącą bagietką. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaTarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć
Polska Zupamoich ulubionych zup, kto więc nie próbował niech degustuje. Zapewniam że jej delikatny smak na długo pozostanie w pamięci. Składniki 50 dag porów 5 dag masła 1,5 l rosołu zrobionego z kostek rosołowych 2 grube parówki 3-4 ziemniaki 0,5 szkl. śmietany 18 proc. 1-2 łyżeczki mąki vegeta bądź kucharek Sposób Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż(...)połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić kucharkiem. Gotować do miękkości. Gotową zupę zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki
Kuchenne aromatyZIEMNIAKÓW I PORA Z BOCZNIAKAMI Składniki: kilka boczniaków 3 łyżki masła 2 cebule – obrane i pokrojone w piórka kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki 2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki 2 kostki rosołowe szczypta soli i pieprzu duży pęczek natki i koperku łyżeczka octu jabłkowego Przepis na zupę z ziemniaków i pora z boczniakiem Boczniaka pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać cebule, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryła warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu i posiekany pęczek zieleniny. Boeuf Stroganow z boczniakiem Składniki: 250 g polędwicy
Ugotowane pozamiatanedopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2 lyzki masla ghee1 listek laurowy0,75-1 l bulionu warzywnego solbulion warzywnyszczypiorekWykonanie:Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac(...)woda i odlozyc na bok.Pozostaly por drobno pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy i ewentualnie sol.Gotowac 20 minut.Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem.Zupe rozlac do miseczek.Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora.Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy(...)dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba, że lubicie
Kitchens AlphabetDziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać(...)zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy szynką oraz plastrami pora. Do zupy możemy podać dodatkowo grzanki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zima nie dała jeszcze całkowicie za wygraną, natura pomału zaczyna się budzić z zimowego letargu. Mamy dla Was idealną na ten czas, zupę ziemniaczaną z ciecierzycą i porem. Smacznego! Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem Składniki: 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 marchewka 6 średniej wielkości ziemniaków(...)łyżka majeranku Przygotowanie: Pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por i czosnek podsmażamy kilka minut na oliwie. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotujemy około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną cieciorkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, miksujemy zupę blenderem. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujekwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić sporo piasku, właśnie między liśćmi(...)miękkie. Łyżką cedzakową wyjmujemy 1/6 warzyw z zupy i odkładamy. Resztę zupy miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Wsypujemy do zupy posiekany koperek, wlewamy sok z cytryny. Dodajemy warzywa które nie zostały zmiksowane. Doprawiamy do smaku musztardą i chrzanem. Spróbujcie, czy zupa jest dla Was odpowiednio słona – jeśli nie, dosólcie. Zupy niczym nie zabielamy. Przy tych proporcjach jest już
Karo in the Kitchenmoże być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula
To co kochamlistki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Białą cześć pora kroimy w półplasterki(...)dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pora aż do zarumienienia. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy por będzie już lekko zarumieniony dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Gdy cukinia stanie się miękka blendujemy całość na gładką masę. Zupa krem z cukinii Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii
Pyza i Surówkapory jedyne zupy gulaszowe, które sam robiłem to były zalewane wrzątkiem Amino lub Knorry. Tak żeby na szybko się zapchać. W sumie jak nic innego akurat nie miałem do jedzenia to w miarę dobre się wydawały. Ale siedząc jakiś czas temu na fejsbuku natknąłem się na pewien przepis, który to z kolei doprowadził mnie do bloga Obados na Obiados(...)którym będziemy robić zupę podsmażamy - na łyżce masła - do miękkości drobno posiekaną cebulę. Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia
Marder&Marder Manufacturezupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka
Kolorowy Przepisownikdodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam! Składniki : 2 duże grube pory 4 średnie ziemniaki 2-3 czubate łyżki koperku 20ml śmietany sol, pieprz kilka plasterków wędzonego łososia łyżka masła Przygotowanie : Pora pokroić (tylko białą i jasnozieloną cześć
Codzienne Gotowanie