Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów

Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów

Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów

Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Potrawy, jak ludzie, mają swoje historie, często zupełnie zmyślone. Jedna z najpiękniejszych legend dotyczy zupy Vischyssoise, z ziemniaków i porów, bardzo prostej do zrobienia, poddawanej najczęściej jako chłodnik. Miała powstać w ten sposób, że Ludwik XV, król Francji uw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, ziemniaki, pieczywo, mięso, zupa krem, krem z pora, dania bez mięsa

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.