zupa warzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki 250 g chudego mięsa(...)mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć na patelni
Pysznie & Piękniemówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki(...)opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy
Przysmaki Karolkiu0142a,\r","2 kostki roso\u0142owe warzywne ,\r","1l wody\r","natka pietruszki, koperek,\r","s\u00f3l, pieprz\r"],"name":"Zupa wiosenna z cukinii i kapusty","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H25M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cukini\u0119, selera i por obra\u0107. Pokroi\u0107 drobno (najlepiej w malakserze).\r","Warzywa zala\u0107. Doda\u0107 mas\u0142o, kostki roso\u0142owe. Przyprawi\u0107(...)Gotowa\u0107 ok 25 minut."],"keywords":"cukinia,kapusta,koperek,pietruszka,seler,wiosna,zupa","totalTime":"PT0H35M"} Drukuj Zupa wiosenna z cukinii i kapusty Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y Czas całkowity: 35 minut/y Składniki: 1,5 małej cukinii, kawałek korzenia selera (ok 100g), nieduży por (ok 150g), ok 1/4 białej kapusty (ok 250g), 50g masła, 2 kostki rosołowe warzywne
Bardzo Gruby Smoksokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść
Sztuka gotowania w/g Samirynowego. Kombinuję więc tu i tam. I z tych kombinacji powstała kolejna pyszna zupa. Ta konkretna na zdjęciu była akurat dla mnie, dlatego dodałam do niej tost z bułki pszennej. Wy oczywiście możecie pominąć grzanki. Możecie też zrobić je z innego pieczywa, możecie też dodać do zupy pestki dyni, słonecznika, orzechy, groszek ptysiowy. Dajcie co lubicie. Jeżeli ktoś(...)płynów. Zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałów i poszatkowaną dymką. Ja całość skropiłam jeszcze oliwą z pierwszego tłoczenia i posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Inne propozycje zup kremów: Krem z groszku z grzankami Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z brukselki z fetą Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Zupa krem z cukinii i pora
Kardamonovyzdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren(...)zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać do zupy i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier
Pysznie & PięknieZupa powinna znaleźć się w naszym menu codziennie. Jest w czym wybierać. W zależności od pory roku, albo upodobań domowników gotujemy zupy gęste, zawiesiste, pożywne, sycące. Są też zupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów
Kuchnia u Krysitaka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić(...)liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
MarciochaKucharzyporze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… Krem z pora, ziemniaków
UgotujmyTo.pldynia dopiero sie zaprzyjazniam.Pisalam juz, ze na pierwszy ogien poszla zupa, ktora bardzo nam zasmakowala. Dlatego postanowilam przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce "Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki(...)minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupelniamy bulion. Nastepnie wszystko miksujemy blenderem.Podgrzewamy przez okolo 2 minuty. Dadajemy smietane, mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.Przed podaniem posypujemy parezanem.Do zupy mozna tez podac grzanki.Smacznego
Przysmaki Karolkimłoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut
dom-agi.pljeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora
Kulinarne przygody Gatityziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku(...)garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne
Gospodyni MiejskaZupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość(...)pokroić w małą kosteczkę. Jabłka obrać (skórki zachować), pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Pora pokroić na grube plastry, czosnek pokroić na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać około 3 łyżki tłuszczu, dodać por, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie – smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać następnie
Even Better Foodsałatki i inne pyszne sezonowe receptury. Są to przepisy z sezonowymi warzywami, które królują w lipcu. W składnikach dań znajdziesz takie warzywa: młoda kapusta, cukinia, fasolka szparagowa, szpinak, pomidory, por, świeże ogórki, kalafior, brokuł. Lipiec to gorący miesiąc, więc wszystkie dania są lekkie. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sałatki ze świeżymi warzywami warzywne kotlety świeże surówki dania główne(...)kaszy gryczanej Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj… ZOBACZ PRZEPIS ZUPA KALAFIOROWA z fasolką i papryką Letnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam… ZOBACZ PRZEPIS MŁODA KAPUSTA duszona z cukinią, ziemniakami
Via Gusto