Rosół to wymarzona zupa zimowa każdego zmarzlucha :). Rosół to też zupa na którą każdy ma swoją unikalną recepturę, mimo kilku elementarnych zasad przy przygotowywaniu rosołu reszta pozostaje inwencją twórczą. Dziś będzie wołowy rosół w którym dominować będzie por, cebula, czosnek i pieprz syczuański. Ten ostatni to bardzo ciekawa azjatycka odmiana pieprzu zwanego cytrynowym lecz tak naprawdę jest on po prostu(...)całej rodziny :) Czas przygotowania ok 2,5-3 godzin Składniki: 0,6-0,7 kg porcji rosołowej wołowej (koniecznie z kością) Makaron nitki Włoszczyzna suszona, mrożona bądź świeża Połowa pora 2 cebule 3 ząbki czosnku polskiego Liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Pieprz syczuański Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Umytą porcję mięsa wołowego wstawiamy do garnka
Kuchnia PROzdrowotnaRozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora(...)oliwę, dodać wszystkie warzywa, przykryć i podsmażyć. Wlać wodę i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką i tymiankiem. Artykuł KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisydodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki
Gaździnka warzyPieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej(...)ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam grochu łupanego - połówki.Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.Zupę można także ugotować
Gospodyni MiejskaSkładniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2 średnie ziemniaki majeranek, cząber, tymianek, kminek sól, pieprz, olej Przygotowanie: Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty(...)Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :) Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może
Proste Potrawydodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny
Moja Galeria Smakujeszcze trochę zostało, ale z przyjemnością chciałoby się zjeść coś innego, co nie zapycha zanadto żołądka. Proponuję łatwą i szybką zupę-krem w wiosennym kolorze. 😊 Składniki : brokuł (500 g) 3 ziemniaki pietruszka ok. 15 cm pora suszona papryczka chili 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia sól pieprz Ziemniaki i pietruszkę obrać(...)kostkę. Pora pokroić drobno. Brokuł podzielić na różyczki. Głąba obrać i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie podgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę, głąba z brokułu i pora. Warzywa zalać 1,5 l wody. Dorzucić chili, estragon i różyczki brokułu. Całość gotować do miękkości warzyw. Zupę zdjąć z palnika. Przecisnąć
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, niecodzienna zupa pomidorowa, bo z dodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyZupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren
Bajeczna Kuchniaostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora
Aromatyczne Podróżeprzelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane(...)ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie
Kuchnia z widokiem na ogródprezentowała się dynia z Czarnocina. Dziś postanowiłam ją w końcu zużyć. A że za oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki(...)gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik. Podobne przepisy: Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Krem z kiszonej kapusty Krem z borowików z mascarpone Zupa krem z cukinii i pora Artykuł
Kardamonovyniego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy z grzankami i pokruszoną fetą. Podobne przepisy: Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Krem z kiszonej kapusty Krem z borowików z mascarpone Zupa krem z cukinii i pora Krem
KardamonovyZupę studzimy, miksujemy na gładki krem. Można jeszcze na wszelki wypadek przetrzeć go przez sito. Krem przelewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chodzi o grzanki, ja robię je w ten sposób, że opiekam je w tosterze, a następnie kroję je w kostkę. Nie ma wtedy dodatkowo potrzeby smażenia ich. Zawsze to zmniejsza trochę kaloryczność zupy(...)poprzez gotowanie bez pokrywki. Zupę wlewamy do misek, dodajemy do niej grzanki i starty parmezan. Całość można jeszcze lekko skropić oliwą. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Krem z cukinii
Kardamonovykapusta. Kapuśniak, kapuśniakiem, chciałam jednak ugotować coś zupełnie innego. Pogrzebałam w moim magicznym kajecie i dokopałam się do zupy krem z kiszonej kapusty. No to sru. Zrobiłam. Wyszła super. Nie wiem czy nie jestem jednak większą zwolenniczką zwykłego kapuśniaku. Smak zupy ogólnie był naprawdę świetny, ale jakoś ta konsystencja mnie nie przekonała. A może to kwestia przyzwyczajeń? Nie wiem(...)oleju/oliwie na niewielkim ogniu. Zupę podajemy z grzankami, usmażonym boczkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Inne propozycje zup kremów: Krem z groszku z grzankami Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z brukselki z fetą Krem z borowików z mascarpone Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z kiszonej
Kardamonovywarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnejego wielu przysłowiach z kaszą w roli głównej. Kasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik
Ugotowane pozamiatanegalia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDzień dobry! Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćpolsku, bo gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie
Food SquareDzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny
Pora coś zjeśćDzień dobry! Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za
Pora coś zjeśćDzień dobry! Mamy piękną, złotą jesień! Mimo, że słońce świeci, to temperatury już mocno spadły i przychodzi ochota na rozgrzewające dania - najlepiej pyszne zupy! W sobotni
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia
Pora coś zjeśćnikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem kolby w dłoń i gotujemy! :) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji zupy 3 kolby kukurydzy 1 por (biała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta
Food Squarekuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny
W SMAKDzień dobry! Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć
Pora coś zjeśćjuż mój ostatni wpis z nią w roli głównej w tym sezobie dyniowym. Dla zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą
My simple kitchenDzień dobry! W większości domów w Polsce po niedzieli zostaje odrobina rosołu, na której w poniedziałek przygotowuje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale czemu by
Pora coś zjeśćnieciekawie, prawda? ... a jednak okazuje się że takie danie jest i może być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec idealnie nadaje się
Bernika - moj kulinarny pamietnik