zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka(...)porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki
Kolizje Smakówmałej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska) W garnku umieścić umyte, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, zalać zimną wodą(...)garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży pęczek natki pietruszki - sól do smaku (u mnie himalajska
Smaczne ZdroweZupa węgierska z białą fasolą Zimową porą lubię gotować takie treściwe, kolorowe i rozgrzewające obiady. Ta zupka to prawdziwa eksplozja smaków, syty i łatwy w wykonaniu obiad, który możemy ugotować na dwa, trzy dni – im częściej odgrzewana tym jeszcze smaczniejsza! Składniki: 400g fasoli Piękny Jaś ok 0,5 kg łopatki wieprzowej 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula(...)słupki i dokładamy na patelnię *** *** Całość podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, mieszamy *** *** Zawartość patelni dokładamy do zupy *** *** Dodajemy pomidory z puszki *** *** Całość gotujemy około 1 godziną – do miękkości mięsa i fasoli *** *** Na końcu zupę doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z ApetytemOdkąd pamiętam ta zupa zawsze gościła na naszym wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:) Kwasówka - zupa wigilijna Składniki: 3 litry wody 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 100 g kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku Wodę zagotować, dodać
Kuchnia u Bietkigodzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fanką kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! Polecam dodać jeszcze ziemniaka
Brzuszki ŁakomczuszkiBlueberry Corner by "jagodzianka" Por niestety rzadko jest wykorzystywany w innych daniach niż zupy. A przecież to warzywo jest bardzo smaczne i można je … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z porami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka 0,5 kg ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól, pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka(...)Zalewam wodą i dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się zagotuje dodaję wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy i gotujemy kilka minut. Ewentualnie możemy dodać do zabielenia kefir
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa krem z pieczarek to bardzo pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujesz przez cały rok. Zupa jest prosta w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Całe danie szykujesz w jednym garnku. Krem z pieczarek smakuje podany z grzankami lub chrupiącą bagietką. Zupę na talerzu udekoruj śmietaną lub mascarpone, świeżo posiekanymi ziołami, np. koperkiem, natką, szczypiorkiem, bazylią, plasterkami smażonych pieczarek, prażonymi pestkami(...)groszkiem ptysiowym.. Zupa z pieczarek smakuje posypana dodatkowo serem: parmezanem, posiekaną mozzarellą bądź tartym żółtym serem. To bardzo łatwa, szybka, pyszna zupa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem z pieczarek. SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 3 cebule – 300 g kawałek pora – jasna część – 150 g 1500 ml bulionu 3 ząbki czosnku
Zasmakuj Kuchninieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji(...)minut, jeśli dodana była kasza). W tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić na półplasterki. Kiedy warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne dodać starte buraki i por, pogotować przez 2 minuty. Na koniec zupę doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić, dodać octu do smaku. Podawać z keksem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Smacznego
Even Better FoodUwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem(...)selera 2 pietruszki 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu majeranek 1 łyżka oliwy truflowej sól świeżozmielony pieprz 150 ml jogurtu naturalnego karmelizowany por 1 por 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli prażony kalafior 2 różyczki kalafiora 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta soli dodatkowo 6 plasterków szynki parmeńskiej kiełki rzodkiewki lub inne ulubione
DefinicjaSmakułyżka mąki 2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać(...)pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione. Dodać bulion i cukier, gotować ok. 10 minut na średnim ogniu. W miseczce wymieszać mąkę z 4 łyżkami wody, a następnie dodać śmietanę i kolendrę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Do miseczki z mąką i śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać
Codziennik KuchennyBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych
Moja DelicjaNajlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Stało się tak dzięki dodaniu do wywaru warzywno-drobiowego prawdziwego soku pomidorowego oraz podsmażonych na klarowanym maśle połówek koktajlowych pomidorków. Te aromaty.. uwierzcie mi, że zupa doczekała się dokładki u każdego kto ją próbował. Nawet bez dodania koktajlowych pomidorków zupa wychodzi przepyszna. Polecam ją nie tylko na niedzielny obiad. My uwielbiamy
Zasmakuj Kuchniwłoszczyzna 1/2 kg ziemniaków 30 dkg serc drobiowych 3/4 szklanki pęczaku sól, pieprz mleko Sposób przygotowania przepisu: Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) trzemy na tarce, resztę (por, zielenina) siekamy, wrzucamy … Czytaj dalej Lekka zupa z sercami
czarrna od kuchni