zupa z pora - 4000 przepisów (strona:60/267)

lekka zupa kalafiorowa 50

Zupa kalafiorowa – tradycyjna zupka polska ugotowana wg. tego przepisu jest idealnym pomysłem na rodzinny obiadek. Super kremowa, z dodatkiem warzyw i świeżego koperku. Najlepsza, moja ulubiona, która przypomina mi smaki z dzieciństwa. Przepis jest naprawdę prosty, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lekka zupa kalafiorowa – składniki: 1 kalafior 1 pietruszka 3 marchewki kawałeczek pora 5 ziemniaczków 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry bulionu drobiowego lub rosołu śmietana słodka do zabielenia zupy pęczek koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lekka zupa kalafiorowa – sposób przygotowania: Warzywa i ziemniaki obrałam z łupin. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w kosteczkę. Ziemniaki w większą kostkę. Z kalafiora wycięłam głąb i pokroiłam

Olcia gotuje!
Azjatycka zupa Zbójnicka 201

się całkiem smaczne. W końcu zrobiłem własną wersję zupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny(...)Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody

Gotuj z Rumcajsem
Zupa grzybowa z wronimi uszami ( lejkowcami dętymi ) i lanymi kluseczkami 184

poznać dopiero teraz :) Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka masła sól pieprz 3 licie laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Do rosołu wrzucić oczyszczone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Por i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem zagotować. Grzyby mają być lekko chrupiące. Na wrzącą zupę wlać delikatnie ciasto na kluski cały czas

Jemy Pijemy
Muffinki z porem i kiełbasą 133

wiadomo co zrobić. Głównie dodaję go do zup, ale jak już zupa się ugotuje to wyrzucam, jakoś nie lubię. Dlatego postanowiłam wziąć por na warsztat i coś z niego zrobić. Było już cannelloni  (przepis) , teraz przyszedł czas na śniadaniowe muffinki.  Składniki na około 8 sztuk 1 por 1 kiełbasa 1 jajko 1 szklanka mąki 100 ml mleka(...)mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki sera ricotta Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Pora myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do kiełbasy, dolewamy pół szklanki wody i smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko i ser ricotta, całość

Delusional Trine
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 128

szklanki bulionu/wywaru rosołowego  600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze(...)Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i starty świeży imbir uczynią danie aromatycznym

ClauditteMissCooking
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 193

przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje. Składniki: 2-3 pory 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm) 2 łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek(...)Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek i podawaj z cząstkami cytryny. Przepis dodaję do akcji: Ostatnio zaglądnęłam do azjatyckiej restauracji Shang Hai . Jedzenie dało się zjeść, choć przesolone i niezbyt apetycznie podane. W menu

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa ogórkowa zabielana 143

wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową : do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z grochu 63

Uwielbiam wszystkie zupy, również zupy kremy. Krem ze świeżego zielonego groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku. Składniki (4 porcje): 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 cebula 2 większe ziemniaki 8-10 cm. białej części(...)rozgrzej masło i olej. Wrzuć posiekaną cebulę i por. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, liście laurowe, kolendrę i majeranek. Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch. Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut. Wyjmij z zupy liście laurowe i dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź

Delicious Place
Tradycyjna zupa ogórkowa. 102

kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu przyprawa uniwersalna typu Vegeta      Mięso wkładamy do garnka, zalewamy około(...)kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki por, następnie po około 10 minutach wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną (jeśli zupa jest za mało kwaśna to możemy

Rozpustne gotowanie
Cebularze 114

Po indyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają

Polska Zupa
Ziemniaczana zupa krem 129

wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować na krem. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelnie. Posypać

Świat Smaku
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7035

Por to obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich.  Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z pieczonej papryki 272

małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4.   W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5.   Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy(...)kawałki.6.   Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7.   Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego

W kuchni Katie
Zupa śmietankowo-kalafiorowa z zielonym groszkiem 162

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy?   mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)cebulka   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania