używa się innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por. Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie(...)nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony
Kulinarnie z Polką na Kresachbutami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam).Pamiętajcie tylko, żeby(...)groch namoczyć przez około 12 godzin, bo inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :)))))Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula- 1 duża
Kraina Miodem Płynącanatki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody. Sposób przygotowania:Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę(...)obrać.Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia.Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskasporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na 2 litry zupy 2 kości wieprzowe włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, pora , cebula ) 6 - 7 ziemniaków spora szczypta pieprzu łyżka soli szczypta gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g śmietany 18% pęczek(...)selera, pora , cebulę ) całość zalewamy około 1,5 litra zimnej wody. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Gorący wywar solimy, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Do miski przekładamy śmietanę, wlewamy chochlę gorącego wywaru, całość dokładnie mieszamy , zupę zabielamy śmietaną
Smakowite Daniauwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część(...)zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy
BaRepasodcinamy mocno zieloną część (możecie ją zamrozić i użyć później do gotowania zupy), natomiast biało-zielonkawą część dokładnie myjemy, również pomiędzy liśćmi, gdyż tam może znajdować się piasek. Następnie kroimy por wzdłuż na dwie części i w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Smażymy ok. 5 -10 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu
Nerds KitchenZupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części
Walijskie Pichcenieprzygotowania nadzienia do pieczeni możesz użyć różnych upieczonych lub podsmażonych warzyw. Ja dziś zdecydowałam się na 3 wiodące składniki: dynię piżmową, o pysznym delikatnym, nie zanadto słodkim smaku, pora, który idealnie podkręci smak i pieczarki. Pieczeń będzie idealna na obiad lub kolację. Warto ją przygotować na różne świąteczne okazje, takie jak rodzinny obiad w Boże Narodzenie. Będzie smakowała(...)Polski. Będą świeże i pyszne. Warzywa wybieraj zgodnie z porami roku, w zimie sięgając po dynie, warzywa korzeniowe czy pieczarki (zbierane przez cały rok). POR Por to warzywo kojarzone głównie z tego, że jest jednym z kluczowych składników włoszczyzny. Używany jest zatem do przygotowania pysznych i zdrowych zup czy wywarów. Jest też nieoceniony jako baza do pysznej surówki
nietylkopasta.pludka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia selera 1 niewielki brokuł 2 l wywaru z kurczaka(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki
Miód i pieprzjest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past, zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu(...)przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy
W kuchni KatiePożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 puszka krojonych pomidorów 4 kiełbaski frankfuterki 750 ml bulionu wołowego 1 cebula kawałek pora 1 marchewka 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 1-2 ząbki czosnku(...)łyżeczka sosu sojowego tymianek pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz. 2. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. 3. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy
Szczęśliwa kuchniaprzepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków(...)pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiałego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki(...)ziół. Bulion zagotowałam, wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia
Kuchnia Prezydentowej