zupa z pora - 4000 przepisów (strona:67/267)

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 212

niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl zielonej soczewicy 2 duże mięsiste pomidory(...)laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić

CoolinarniePL
Ramen wegetariański II 106

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna

Milion Smaków
Rosół z pielmieni czyli rosyjskimi pierożkami 159

Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
Kartoflanka a la Parmentier 172

człowieku, a w światowej kuchni wiele jest potraw nazwanych jego nazwiskiem. Najsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier  Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku  -łyżka suszonego lubczyku Gotujemy bulion warzywny: dwie(...)Gotujemy 20 minut. W tym czasie odcinamy białe części porów, myjemy i kroimy w paseczki. Podduszamy na maśle. Dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy

Kulinarne przemyslenia
MINESTRONE Z ZIELONYMI WARZYWAMI 187

MINESTRONE Z ZIELONYMI WARZYWAMI to witaminy z wielu zdrowych warzyw... Artykuł MINESTRONE Z ZIELONYMI WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Zupa kalafiorowa 149

Uwielbiam domowe przysmaki. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Niestety najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku ze świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy. Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie. Składniki: 1 róża kalafiora ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę liść laurowy

Pychotkaaa
Kotlety mielone z dynią 184

pory serwowałam z dynią raczej słodkie dania (poza zupą). Przyszedł czas na coś nowego. Tym razem padło na podatne na różnorodne wariacje kotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula

Życie zamknięte w smaku
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 170

Pyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2

Moja Galeria Smaku
Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem 194

pory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany

Fabryka pomysłów
Lekka zupa z glonami i sałatą lodową 220

oraz pół łyżeczki octu ryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem. Glony natychmiast zmiękły i były pyszne :) nadały zupie charakterystycznego smaku. Zupa smakowała podobnie do zupy miso. Następnym razem dodam jeszcze pokrojony drobno por :)  Lubię

Jemy Pijemy
Lazania szpinakowa z trzema serami 126

wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową z trzema serami. Dodam, że była naprawdę pyszna i niesamowicie syta. Po jednym kawałku miałem dość. Dobra jest dla większej ilości gości, bo naprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą

Marder&Marder Manufacture
Krem z pora 188

Pycha! W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;) Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 191

dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orientalny rosołek 193

składniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen

Mix smaku
Domowa "kostka rosołowa" warzywna 142

produktów, trzeba było wyprodukować ją samemu :) Dzięki niej gotowanie zup zamieniło się w czystą przyjemność. Teraz jeśli mam zrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku3 liście laurowe15 ziaren ziela angielskiego20 ziaren czarnego pieprzu70 g wody20

chwile dla mnie