kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć(...)mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Całość doprawić solą pieprzem i w razie gdyby kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym sokiem.Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną mąkę (1-2 łyżki najlepiej samemu oceniać ile potrzeba do zagęszczenia, mąkę można też pominąć) i mieszać, zagotować, dosłownie chwilkę
Mix smakuZupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego
wesoła kuchniaDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam(...)ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia KasiKremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam ! Składniki: 700 g dyni 1 por 1 brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru drobiowego 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek pestki dyni 100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz) oliwa sól morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła(...) umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować
Gosia gotujełyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=M6U4GuHooS0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa
Uwaga Babcia Gotujepyszną zupę ziemniaczaną. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam! Kartoflanka Składniki: 750 g ziemniaków, marchewka, mały por, liść laurowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, 125 ml śmietany 18%, łyżka masła, 4 szklanki wrzątku. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Pora myjemy i kroimy(...)półkrążki. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowaną marchewkę i pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy
paapilotkaaśmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między(...)grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu
W kuchni u Monikizupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość. Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około(...)kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić(...)złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj
kolorowotorcikowopszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól olej pieprz Strogonow - przepis: Mięso myjemy i wkładamy do garnka - zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę z wywaru kroimy(...)łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego! Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podobna ilość korzenia pietruszki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 por, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rosół pieczysty? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz. Seler przekrój na pół, a potem w grube plastry, marchewki wzdłuż, cebulę i czosnek na pół. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz w wodzie, aby pozbyć się drobinek ziemi. Warzywa ułóż(...)godziny na minimalnym ogniu – rosół ma tylko pykać. Na koniec uzupełnij wrzątkiem wodę, która wyparowała. Rada: tak przygotowany rosół podaliśmy z makaronem i kawałkami ugotowanego mięsa. Przepisy na zupy Artykuł Rosół pieczysty. Ma piękny kolor i bardzo intensywny smak. Mięso i warzywa trzeba specjalnie przygotować. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaupalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz(...)morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersji z ziemniakami. Do tego obowiązkowo dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany(...)zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Na samym końcu dodajemy ogórki
Szefowa kuchnipaski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou. Pistou: Listki
R'n'G KitchenWYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina(...)ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie. SEREK ARLA APETINA NATURALNY: Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy
Wypisz Wymaluj