salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio
ProstePesto.plsporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny. Składniki - na ok. 2 litry zupy(...)obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry
Ze smakiem bez glutenuTarta z boćwiną, porem i migdałami. Edyta Guhl. Zaobserwowałam u siebie pierwsze objawy starzenia się i nie mówię tutaj o zmarszczkach, czy siwych wlosach. Gorzej. Zainteresowałam
dolcevitainmykitchenmarchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier i oliwę. Mieszamy 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-pora/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest
Szybko Tanio Smacznieprzy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu
Ostra na Słodkokermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem
Fiolka w kuchnimięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna
Przepisy AleksandryBotwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion SmakówNa tym blogu do tej pory pojawiały się tylko tanie przepisy ... i nie widzę powodu by to na razie zmieniać. Prezentuje przepis na tanie i
Tanie przepisy studenckieSkładniki :2 średnie pory1 mała marchew3- 4 ziemniakisól, liść laurowy, mielony pieprz czarny3-4 łyżki olejuPrzygotowanie :Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki kroimy dość drobno, marchew możemy
Proste Potrawymlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej
Kulinarne przygody GatityFenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, którego do tej pory nie jadłam. Ale widywałam na blogach (np. w zupie u Matki Polki) i wiedziałam, że w końcu przyjdzie czas, żeby fenkuł wylądował w mojej kuchni. I czas taki przyszedł. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde
Buniabaje w kuchnizupa krem z warzyw , to również świetny pomysł na zdrową zupę dla dzieci. Zupa zawiera bardzo dużo błonnika i jest oczyszczająca. Można zrobić jeszcze mniej kaloryczną wersję, nie dodając do niej mleka i śmietanki, a zastąpić je kleksem naturalnego jogurtu. Nasza propozycja (oprócz chipsów z boczku, które można pominąć), nie zawiera oczywiście mięsa, ale znamy osoby, które dodają do zupy(...)polecamy szukania nowych smaków i wariantów przepisów tradycyjnych. Jak zrobić zupę krem z białych warzyw? Czym doprawić krem z warzyw? Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy! Zupa krem z białych warzyw Składniki: Na zupę: pietruszka pokrojona w kostkę: 2 szt. seler pokrojony w kostkę: 1/2 szt. por pokrojony w grubsze krążki: tylko biała część ziemniaki pokrojone w kostkę
Kuchnia Na Wypasieuwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki; - 1/2 szklanki śmietany(...)zagotować. Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.pljedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli(...)pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić
Di gotujewyciąganiem ich z talerza. Śmietanka - musi być płynna, polecamy 12 %, bo zupa sama w sobie jest kaloryczna, ale 30 też jest ok. Szafran - nie jest konieczny, to jedynie nasza luźna propozycja. Nie należy zastępować kurkumą, bo nie chodzi tu o nadanie koloru, a jedynie podbicie smaku, Por - aby go dokładnie umyć, należy naciąć go wzdłuż z 4 stron i opłukać(...)się nie przypaliła. Kolejno wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut i dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą - trochę ponad poziom i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, aż ziemniaki i marchew zmiękną, ale nie będą się rozpadały. Po dolaniu wody dodajemy do zupy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nie dodajemy soli! Po 20 min. dorzucamy
Kuchnia od dwojgaLubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;) Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość
Krakowskie smaki Aniświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczną i pożywną zupę królewską . Składniki : 50 dag piersi z kurczaka , 50 dag marchwi, 30 dag selera, 30 dag korzenia pietruszki, 10 dag pora, 2 l wody, 250 ml śmietany, 3 dag mąki, 2 żółtka, Przyprawy : sól, pieprz , ziele angielskie (3-5 ziarenek ) liść(...)laurowy ( 2 szt. ) natka pietruszki, Wykonanie : Warzywa starannie umyć, oczyścić i opłukać. 2. Tak przygotowane warzywa oraz umyte mięso kurczaka włożyć do wody i zagotować. 3. Zupę szumować 4. Dodać przyprawy : sól, vegetę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 5. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. 6. Gdy wszystko będzie odpowiednio miękkie, wyjąć z wywaru i rozdrobnić w kostkę
Pysznosci Babci BasiBardzo lubiana u mnie w domu – śródziemnomorska zupa rybna. Ten przepis mam ze starej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów(...)łyżeczki cukru- posiekana natka pietruszki Rano nastawiłam do gotowania wywar rybno – warzywny. Miałam porcję „rybną” akurat na zupę. Po godzinie dodałam warzywa, gotując jeszcze ok. 20 min. W drugim garnku, na oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Pokroiłam paprykę i pomidory. Gdy cebula się zeszkliła
mojewypiekiinietylkowynika to z prostej przyczyny: starcie 2 marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :)) W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego. Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler(...)soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... Składniki: na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg soli Wykonanie: Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy
Walijskie Pichceniewielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól, biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego
słodki bratekAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo(...)kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego
kolorowotorcikowo