pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Z śmietany i mąki robimy zawiesinę, hartujemy ją i wlewamy do zupy. 5. Doprawiamy i chwilę gotujemy. Smacznego
Od łyżki do widelcaPost Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojezupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej(...)minut. 2. Umyć i obrać warzywa (oprócz kalafiora). Pokroić w kostkę, por w talarki. Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe
Mama z miastamałym” zimowym warzywie. Pamiętam, że kiedy dorastałem, częstym gościem na naszym stole była zupa jarzynowa o śmiesznej nazwie „Śmieciówka”. Nigdy nie zapytałam mamy skąd jej nazwa, ale jakoś skojarzyłam, że prawdopodobnie stąd, że była wykonana z przypadkowych warzyw, które akurat mieliśmy pod ręką. Prawdziwa zupa z pozostałości warzyw i ze skrawków mięsa, które w innym wypadku mogłyby „iść(...)dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin
Jem więc Jestembardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela(...)obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną pietruszką. Smacznego
Kukuleczkibardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta cukru sól i pieprz przepis Warzywa mieszane i łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki(...)żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy obranie i pokrojone w słupki ziemniaki .Gotujemy do miękkości . Do ugotowanej zupy dodajemy łyżkę masła , przyprawiamy solą , odrobiną cukru i dużą ilością pieprzu
Smakowite DaniaProsta i bardzo smaczna zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz koperkiem i zabielana śmietanką. Doskonała na każdą porę roku i robi się ją błyskawicznie. Można przygotować ją ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z zielonej lub żółtej. Fanom fasolki polecam wypróbować również przepis na rewelacyjną zupę z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową. Jest mega pyszna! Składniki
Oryginalny smakupływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków(...)sól. W międzyczasie, na bieżąco, jeśli zachodzi potrzeba, zbieramy szumowinę. Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia ziemniaków. Chwilę
Smak mojego domurządzi raczej ciasto dyniowe, które wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą. Ale zupa to tak średnio. A zup gotuję sporo, zwłaszcza w czasie nauki i pracy zdalnej. Codziennie o 13.00 na stole była zupa. A że teraz jesień, dynie są wszędzie, to aż się prosi, aby zupę dyniową zrobić. Znajoma podpowiedziała mi, że kumin idealnie do niej pasuje, dodałam więc(...)trochę. Poza tym imbir, ciut chili. Ale dodałam też składnik, który ratuje wszystkie zupy kremy i trzymam to przed Frankiem w tajemnicy do tej pory. To podsmażona cebula z czosnkiem. Nie wiem czy praktykujecie, ale podbija smak absolutnie smak wszystkich kremów. Z brokułów, zielonego groszku, z pomidorów, kalafiora... Do tego trochę przypraw i żadne magiczne kostki
bistro mamaNajsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę soli . Gotować
Codziennik Kuchennykrólikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili(...)marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę
wesoła kuchniakoncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję(...)całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe
Gotuj z Misiemnaturalną gęstość, a warzywa łączą się ze sobą smakiem. I tak powstała bardzo pyszna zupa :) Składniki: Baza do zupy -1,5 l wody -2 marchewki ( nieduże ) -kawałek selera -zielona część pora -ziele angielskie ( 3 ziarna ) -3 liście laurowe -łodyga kopru -100 g kaszy owsianej Warzywa wraz z przyprawami zalewamy wodą, zagotowujemy(...)cebula -papryka czerwona i zielona -ząbek czosnku -100 g masła -łyżka keczupu -natka pietruszki Pomidory sparzamy,obieramy ze skórki, usuwamy stwardniałą środkową część i miksujemy. Kiedy baza na zupę już jest gotowa, wyciągamy wszystkie warzywa i wlewamy zmiksowane pomidory. Z wyciągniętych warzyw kroimy tylko w plasterki marchewkę i dodajemy do zupy. Resztę wyrzucamy. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie
Kulinarne przemysleniakiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę
Kuchenne zapiski Edyty