zupa z pora - 4000 przepisów (strona:79/267)

Sałatka z ogorków na zimę 95

zimę? Ja przede wszystkim robię je z ogórków. Najbardziej lubimy kiszone → kiszone ogórki na zimę , ale w spiżarni mam również krokodylki, → ogórki na zupę , → ogórki kanapkowe z curry i → ogórkową sałatkę . Teraz przyszła pora na kolejną sałatkę, ale z nieco innym składem. Sałatka z ogórków na zimę, oprócz ogórków oczywiście, ma w swoim składzie np. marchewkę, paprykę

Kulinarne przygody Gatity
zupa ogórkowa nie tylko dla wegetarian 153

polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście laurowe

Ugotujmy Coś
Krem z marchewki i soczewicy 152

propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką. Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach. Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
recenzja MY NEW ROOTS + przepis na zupę z boczniaków 200

Najnowszą książką w mojej kulinarnej kolekcji jest "My new roots" autorstwa Sarrah'y Britton. Jej motywem przewodnim jest kuchnia roślinna, w większości wegańska

Kasia Sarna
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 165

wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por).  Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Minestra di cavolo e riso 156

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler

R'n'G Kitchen
Bulion warzywny 170

Bulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki

wegetalerze
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 188

czosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go.  W każdej postaci, o każdej porze roku.  Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie.  Leczący gardło w mleku z miodem.  Na pomidorach. W prowansalskim aioli.  W sałatce.  Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 226

Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość.  Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto.  Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) .  Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim .  Zielona uczta

KUCHARNIA
Zakwas na barszcz czerwony 600

Dzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że

Pora coś zjeść
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 165

m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Na kurzej nóżce 206

Kolejna zupa do kolekcji. Dzisiaj padło na przepyszny krupnik. Do tej pory robiłam go już kilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce

bastalena
Rosół z kluskami lanymi 371

Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie  tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad

Moje domowe kucharzenie
Bawarska zupa z dyni 216

Ostatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca  konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w  październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ZUPA Z CIECIERZYCY 219

laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora   Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka  z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut(...)oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.  Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię,    i dusiłam przez około 5-8 minut.   Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 187

które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula 3 ząbki(...)skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam ją do zupy. Następnie do garnka powędrował podgotowany

potrawyregionalne
ZUPA JARZYNOWA 191

Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem bądź natką pietruszki. Smacznego

potrawyregionalne
Zupa krem z białej fasoli 79

najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: ? 2 szklanki ugotowanej białej fasoli ? 1 cebula ? 1/2 małego pora ? kawałek selera ? 2 pietruszki ? 4 ziemniaki ? 2 ząbki czosnku ? 3 liście laurowe ? sól, pieprz, ? 5 łyżek oleju do smażenia(...)kostkę, pora i czosnek w plasterki. ? Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. ? Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 151

gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia(...)talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć

To co kocham
Żurek nie żurek 172

Mój żurek Wielkanocny Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania