zupa z pora - 4000 przepisów (strona:85/267)

Obowiązkowa botwinkowa 119

Zupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie

Pichceniomania
Zupa krem z brokułów 224

diety są sałatki warzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać(...)litrami wody i zagotować. Gdy warzywa zmiękną zdjąć zupę z gazu i zmiksować blenderem. Ja przed miksowaniem wyjmuję marchewki, ponieważ chcę uzyskać intensywny zielony kolor. Zmiksowaną zupę doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać na przykład z łyżką jogurtu naturalnego oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 153

rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól(...)rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe. W między czasie na suchej patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 345

pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym (6-7 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu 128

dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony na zimno

Z Kuchni Do Kuchni
Krupnik z pęczakiem 151

digotuje.blogspot.com   Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.  Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.  Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać

Di gotuje
Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce 41

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami

Kuchnia Tomka
Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem 103

Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole.   Składniki 600 g ziemniaków 1 por (duży, biała część) 1 łyżka masła ghee 600 ml bulionu drobiowego 1 liść kaffiru 50 ml śmietany kremowej 100 g plastrów łososia wędzonego na zimno szczypiorek gałka muszkatołowa pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego

R'n'G Kitchen
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 379

Znający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący(...)suszymy borowików ceglastoporych gdyż spożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii 170

Składniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek  Wykonanie:Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek.Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku, więc

Czerwona Porzeczka
Zupa koperkowa z makaronem 79

Pomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem.   Składniki 1 l bulionu drobiowego 1 marchew 1 pietruszka  1 mały seler 1 por (biała część) 1 łyżka masła  1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól, pieprz     Przygotowanie(...)dente, odcedzamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości. Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Flaczki z boczniaków 115

gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 400 g boczniaków 2 l bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra papryka majeranek sól pieprz 1 łyżka(...)rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków

O kuchni z uczuciem
Zupa pieczarkowa w 30 min. 159

pieprz Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pora oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodajemy masło i chwilę podsmażamy Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Na koniec dodajemy śmietanę (można pominąć) i zupa jest gotowa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 186

POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną część kroję w półtalarki. Podsmażam na łyżce masła. Następnie dodaję rozdrobnione serki topione, wlewam odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję(...)gorąco. Zupę można podać z niespodzianką - na dno miseczki włożyłam troszkę makaronu, zalałam zupą. Na wierzchu układam dwie kokardki makaronowe, aby zasugerować,  że można coś w zupce jeszcze znaleźć. SMACZNEGO! Pozdrowienia szybkie ślę, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Co Lila jadła w środę? 12 161

mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy (jakie lubisz, jakie(...)jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz zabielić zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny

lady-och-mistrzyni.blogspot.com