zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko(...)posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe
W kuchennym oknie EwyDodanie rozmarynu i tymianku było strzałem w dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki(...)marchew oraz selera. Kontynuować smażenie przed 2 do 3 minut. Całość następnie zalać wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksować. Wymieszać całość. Podawać z bagietką zapiekaną z parmezanem. Smacznego! Zupę wraz z grilowaną bagietką można zapiec w piekarniku w żaroodpornych
mecookswarzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem. Zupa jest także smaczna z dodatkiem
Humanistka w kuchniprzychodzi wrzesień, październik i listopad, czyli jesienne, nieco zimniejsze pory, to nadal możesz wspierać swój organizm dawką potrzebnych witamin. Sezonowe owoce i warzywa, jakie wówczas znajdziesz to: daktyle, jabłka, gruszki, śliwki, papaje, pigwę, ananas, grejpfruty, kiwi, dziką różę, jarmuż, dynie, seler, por, marchewkę, buraki, młode ziemniaki, cebule, chrzan, por, kalarepę, rukolę. Znajdziesz również wiele innych owoców i warzyw, które(...)zaliczyć marchew, która zbierana jest pod koniec lata aż do października. Innym warzywem jest pietruszka , którą można dodać do zup i bulionów. Przez cały rok znajdziesz również cebulę czy czosnek, a także niektóre odmiany ziemniaków. Większość owoców można spotkać w porze letniej, ponieważ wtedy najlepiej dojrzewają. Jednak przez cały rok możesz zaopatrzyć się w jabłka czy gruszki, które zawierają
Rozdomowionatego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia
Mama Gotujedoczekać kiedy będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek(...)innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę
Na słodko lub wytrawnieszybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli 4-5 łyżek(...)oprócz selera i pora, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę
Gotowanie...to proste !wywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać żeberka do gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak na wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka
Codzienne GotowanieZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego
Szybko Tanio Smaczniezupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią trzy osoby), ale myślę,że gdy z następnych wakacji przywiozę świeżą rybę to ugotuję zupę jeszcze(...)byliśmy utrudzeni wcześniejszymi poszukiwaniami jantarów na plaży...Jako, że letnia pora w poszukiwaniu raczej drobnego bursztynu sprzyja tylko cierpliwym i mającym "sokoli wzrok" , odnalezienie tego miejsca po długim marszu było dla nas niczym odnalezienie oazy na pustyni :) Nasze oczy i nóżki odpoczywały, a podana nam zupa rybna była niczym dworskie , wyszukane jedzenie.Na wspomnienie tych letnich
Proste Potrawylitra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około
Uwaga Babcia Gotujeściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości(...)się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i kurkumą.Gotujemy jeszcze 3 minuty. zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną (najpierw kilka łyżek zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dopiero tak zahartowaną wlewamy do zupy, inaczej śmietana może się zwarzyć w gorącej
Kuchnia Prezydentowejjedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół(...)lubczyk, tymianek, i por pokrojony w plasterki. Gotuj minutkę. Dosmacz solą nierafinowaną i dodaj soczewicę. Gotuj mieszając co najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna
Z Kuchni Do KuchniZupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować
To co kochamchłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała(...)ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynąca