doczekać kiedy będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek(...)innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę
Na słodko lub wytrawnieszybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli 4-5 łyżek(...)oprócz selera i pora, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę
Gotowanie...to proste !wywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać żeberka do gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak na wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka
Codzienne GotowanieZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego
Szybko Tanio Smaczniezupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią trzy osoby), ale myślę,że gdy z następnych wakacji przywiozę świeżą rybę to ugotuję zupę jeszcze(...)byliśmy utrudzeni wcześniejszymi poszukiwaniami jantarów na plaży...Jako, że letnia pora w poszukiwaniu raczej drobnego bursztynu sprzyja tylko cierpliwym i mającym "sokoli wzrok" , odnalezienie tego miejsca po długim marszu było dla nas niczym odnalezienie oazy na pustyni :) Nasze oczy i nóżki odpoczywały, a podana nam zupa rybna była niczym dworskie , wyszukane jedzenie.Na wspomnienie tych letnich
Proste Potrawylitra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około
Uwaga Babcia Gotujeściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości(...)się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i kurkumą.Gotujemy jeszcze 3 minuty. zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną (najpierw kilka łyżek zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dopiero tak zahartowaną wlewamy do zupy, inaczej śmietana może się zwarzyć w gorącej
Kuchnia Prezydentowejjedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół(...)lubczyk, tymianek, i por pokrojony w plasterki. Gotuj minutkę. Dosmacz solą nierafinowaną i dodaj soczewicę. Gotuj mieszając co najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna
Z Kuchni Do KuchniZupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować
To co kochamchłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała(...)ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynącawychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek(...)dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz
e-PrzepisyKulinarnezupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia pora(...)wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką
Sztuka gotowania w/g SamiryPost Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekojarzy mi się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :)Składniki:4 większe marchewki,3 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,15 cm pora,3 średnie pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,3 ząbki czosnku,kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę,sól, świeżo zmielony
Codzienna kuchnia niecodzienna