szybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, podpowiadam tutaj jak to szybko zrobić. Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody(...)pieprz 1 cebula kwaśna śmietana, creme fraiche Wykonanie: oczyść kurki z piasku (przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek tutaj) , pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki do garnka z gotujacą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie na patelni z rozgrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy.Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml
Przysmaki Karolkijesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki(...)pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba pokroić
To co kochamzielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół sól, pieprz ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to groszek zmiksować
Proste PotrawySkładniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować
Gaździnka warzyJest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki
Pora na pora· wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki
Camilla w kuchniSkładniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego
Gaździnka warzyWiosna zbliża się wielkimi krokami, także najwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki
Tradycyjna KuchniaBardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka
Kuchnia Beatypol kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8
Klaudynkowa kuchniakura gwarantują mega aromatyczną zupę za każdym razem. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA W moim domu najpopularniejszy jest rosół z kury, czyli dokładnie taki, jak w tym przepisie. Słyszałam wiele głosów, że taki rosół jest nudny i delikatny. Wszystkim krytykantom muszę powiedzieć, że w takim razie źle zupę doprawiali. Rosół z kury może(...)rosół faktycznie może być bezsmakowy. Drukuj Klasyczny rosół z kury Królowa polskich zup Posiłek obiad, zupa Kuchnia polska Słowo kluczowe rosół, zupa Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 10 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 kurczak o wadze ok. 2 kg najlepiej zagrodowy lub kukurydziany 1 duży por 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ½ dużego selera korzeniowego 3 marchewki
Na-talerzu.plCzęsto w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz(...)dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję
Takie tam pichcenieMamy już jesień i oczywiście okres grypowy rozpoczęty. Dzisiaj postanowiłam ugotować pyszną zupę kalafiorową z papryką i papryczką chili. W sam raz na chłodne deszczowe dni:) Zapraszam :) Składniki : 3 skrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku(...)przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, różyczki kalafiora, por, seler, zieleninkę, papryczkę chili.Zalewamy połową wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliprosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy.Składniki:3 marchewki1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól(...)gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie Pichcenie