zupa z pora - 4000 przepisów (strona:90/267)

Zupa z dyni - prosty i szybki przepis 185

roku. Może dlatego, że mam urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. J O tej porze roku na rynku dostępne są najpyszniejsze owoce i warzywa: dynie, cukinie, papryki, brzoskwinie, śliwki i wiele innych. Dziś skupię się na dyni i podam Wam przepis na bardzo prostą zupę z dyni z dodatkiem szafranu. Zupa z dyni Składniki 1 kg dyni

Pyza i Surówka
Domowy zakwas na żurek 392

Cześć!Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu.Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to

Pora coś zjeść
Zupa szpinakowa 148

zeberka szpinak  2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera por  3 zabki czosnku  6 ziarenek pieprzu  4 ziarenek ziela angielskiego 3

Klaudynkowa kuchnia
Zupa szparagowo-kalafiorowa 145

kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej(...)selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło

Czerwień i błękit
Szybka zupa jarzynowa 141

najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki(...)się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 124

Słodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera(...)płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć

Kuchenne zapiski Edyty
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 188

moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium  2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz(...)stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła.W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie  tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa 187

dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie) -50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku -jedna duża cebula -łyżka masła  -pojemnik śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka do smaku -natka pietruszki Na wolnym ogniu gotujemy wywar na zupę. Powinien być esencjonalny. Na patelni podsmażamy na maśle, drobno pokrojoną  cebulę. Dodajemy szpinak i podduszamy razem przez 5 minut. Z wywaru usuwamy warzywa i  dodajemy szpinak. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i zalewamy

Kulinarne przemyslenia
Obiad za 10 zł - Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną. 192

tydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko do momentu

BaRepas
Flaki (wołowe) 147

Flaki (flaczki) - tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia)  Przyrządzane są na różne sposoby.  Ja gotuję je tak, jak gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw(...)opcjonalnie przyprawę do flaków. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor

Di gotuje
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 127

pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany.  Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 167

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy

ClauditteMissCooking
Zupa krem z czerwonej soczewicy z warzywami 121

każdą porę roku – nie tylko w chłodne dni. Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej porze roku. Gdy gotowałam krem i tuż po podaniu wszystkich przypraw i powąchałam….. bardzo aromatyczne – […] The post Zupa krem z czerwonej soczewicy z warzywami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Krem z topinamburu z orzechami włoskimi 53

Jeżeli nie znacie topinamburu to ta zupa będzie świetnym początkiem, a jeśli jesteście ciekawi, jak jeszcze można go wykorzystać w kuchni, koniecznie rzućcie okiem na zimową sałatkę z pieczonym jabłkiem i sałatkę z topinamburem i orzechowym vinegret . Zupa krem z topinamburu Potrzebujesz: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju biała część pora 2 średnie ziemniaki(...)obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości, a pora w talarki i dodaj warzywa do garnka. 3. Bulwy topinamburu wyszoryj dokładnie, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do garnka z warzywami. 4. Zalej całość wodą/bulionem i mlekiem - gotuj całość do miękkości warzyw (ok.15-20min) 5. Zdejmij zupę z palnika i zmiksuj na gładko przy pomocy robota

Kuchnia w Słońcu Skąpana