zupa z pora - 4000 przepisów (strona:94/267)

Zupa pomidorowa 197

Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona(...)obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie

Kuchnia Pełna Pasji
Chłodnik z ogórków 48

Przyszły ciepłe dni, w zasadzie całkiem przyjemna pora roku. No chyba, że akurat będzie ten moment (który ostatnio jest co roku), że pogoda oszaleje

Marder&Marder Manufacture
Przy Wigilijnym Stole 91

radosnych świąt. Przede wszystkim zdrowia, spokoju i miłości. Odpocznijcie w gronie najbliższych i zbierajcie siły na przyszły rok. Buźka :* A teraz pora na przepisy, które znajdziecie w najnowszym magazynie Wyspa Inspiracji -> klik ! Kremowa Zupa Grzybowa z aromatem szałwii i tymianku, zabielana mleczkiem kokosowym (wegańska i bezglutenowa ) Orkiszowe Pierogi z Kapustą i Grzybami z majerankiem, pietruszką i orzechami

rabarbarowo
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :)  Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania

Moje Kuchenne Rewelacje
Niemiecka zupa porowa 201

dziś  prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować.     Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz   Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać

Jadło i czytadło
Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem 162

kukurydza w kolbach 3 sztuki por (biała część) 1 sztuka kalafior 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2

AZgotuj!
Zupa brokułowa z makaronem 99

Pyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka.   Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną.   Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną

R'n'G Kitchen
Zupa rybna na ostro. 120

Składniki: 1 papryczka chilli 1 mały por 1 marchewka 4 średnie ziemniaki 2 filety z mintaja (około 500 g) papryka słodka mielona, czosnek granulowany, sól 1

Moje-pitraszenie
Zupa ogórkowa 138

Jeżeli nie macie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni Składniki: - ćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście(...)gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i 1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy. Dodajemy ogórki kiszone starce

Kuchenne Wariacje
Zupa dyniowo - figowa 201

jest idealne dla dbających o linię. Dodatek soku ze świeżej marchwi i pomarańczy nie tylko uzupełni smak ale też sprawi że nasza pomarańczowa zupa będzie bardzo kompleksową odżywką dla naszego organizmu. Serdecznie polecam na każdą porę dnia! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 40minut Składniki: 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg Świeżo wyciskany sok z marchwi 250ml

Kuchnia PROzdrowotna
Knedle ziemniaczane z mięsem 172

porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda lub rosół ),  1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa

Tradycyjna kuchnia inaczej
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - cz.3, wrażenia - proces oczyszczania, waga i samopoczucie 141

czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się właśnie efektami specjalnymi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mocno witaminowa zupa koperkowa. Tania, zdrowa, ekspresowa. 139

przyrządzanie. Tym bradziej, że jest to jedna z prostszych zup, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu(...)Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości wieprzowych. Należy się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej

Kuchnia po mojemu
Chrzanowa zupa krem z przepiórczym jajem i natką pietruszki 128

Składniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka

Mango Papaja
Zupa ziemniaczano - porowa 122

Vichyssoise- klasyczny, jasny krem z ziemniaków i porów, którą tradycyjnie serwuje się na zimno, jednak ja zdecydowanie wolę wersję gorącą. Delikatny w smaku, gęsty, bardzo smaczny

Kraina Miodem Płynąca
Zupa porowo - imbirowa 141

proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić

Jadło i czytadło
Rosół 148

Rosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody

Kolejny blog o gotowaniu
Zupa Krem Brokułowa 127

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku  1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być

ClauditteMissCooking
Zupa serowa z mielonym mięsem i pieczarkami 233

chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki lekko doprawiamy solą, pieprzem i papryką

IMPRESJA SMAKU