całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 80 dag kapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku(...)listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem
Kuchnia z widokiem na ogródPolecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki
Codzienne Gotowaniezupa z soczewicy Pożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe(...)sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii. Na koniec
Miód i pieprzlanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka. 1 mały kalafior 1 biała cebula por (biała część) 2 korzenie pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku łyżka masła 1 szklanka mleka ziele angielskie(...)wodą tak by delikatnie przykrywała warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno quinoy, gotujemy kolejne 10 - 15 minut (woda powinna trochę odparować, żeby zupa była gęsta) po tym czasie wyjmujemy
Quinoa Raz!Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z
Kuchenne WariacjeBrakuje na moim blogu przepisów na zupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście(...)Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę
Z Majeczką w kuchniprzepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki(...)zastąpiłam zwykłym masłem ) sól i pieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataugotował się w zupie. Moja wersja jest lekka, ze sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu(...)makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się
Cook&Lovemiałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól(...)mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy
Smaki EwyTaka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki
Bajeczna KuchniaKolejna zupa bardzo delikatna w smaku. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy(...)kroimy (struktura zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style
R'n'G Kitchenzdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca łyżeczka rozmarynu(...)gotować do miękkości. Następnie wlać grzyby wraz z wywarem i gotować jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć zioła i włoszczyznę lub przelać przez sito. Grzyby można wszystkie zostawić w zupie albo tylko kilka, resztę można wykorzystać do przygotowania uszek. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotowanie łazanek. W mące zrobić dołek, dodać
Czerwień i błękitHPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy
My Culinary ArtZupa grochowa. Zupa grochowa Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jej smak kojarzy się z domem i dzieciństwem, a aromatyczny zapach potrawy rozgrzewa w zimowe dni. Jest to potrawa niezwykle sycąca, która doskonale zaspokaja głód i daje dużo energii. Do przygotowania zupy grochowej, oprócz grochu, potrzebujemy głównie(...)godzin, a następnie gotować, aż będzie miękki. Kiełbasę dodajemy wraz z warzywami do gotującego się wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż składniki zmiękną. Zupa grochowa Warto zaznaczyć, że zupa grochowa ma wiele odmian i każda z nich może być inna. Można ją przygotować na żeberkach wieprzowych, a ugotowany groch przetrzeć przez perlonowe sito. Grochówka
Moja Książka KucharskaJesienną i zimową porą pogoda nas nie rozpieszcza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszej kuchni nie sprawić sobie potraw, które przypomną nam odrobinę lata. Tak będzie właśnie dzisiaj, a to za sprawą niezwykle prostej, pachnącej bazylią i mającą słodki smak toskańską zupą pomidorową, która rozgrzeje i nasyci każdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się z nami
Bananowe Pole