zupa z pora - 4000 przepisów (strona:78/267)

Zupa brokulowo - kalafiorowa 121

pora  Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min  Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy

Klaudynkowa kuchnia
Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem 352

Post Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 211

Jeszcze raz o  botwince, tym razem  ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka(...)połówki cytryny 1 łyżeczka miodu  Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka.  Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż  mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu

Gotuj Sam!
Zupa z czerwoną soczewicą 127

warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

na moim stole...
Żurek na serwatce 160

Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych.    Składniki:                        - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek

mojewypiekiinietylko
Kapuśniaczek 162

kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć(...)mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Całość doprawić solą pieprzem i w razie gdyby kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym sokiem.Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną mąkę (1-2 łyżki najlepiej samemu oceniać ile potrzeba do zagęszczenia, mąkę można też pominąć) i mieszać, zagotować, dosłownie chwilkę

Mix smaku
Kurkowo cukiniowa zupa 135

Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego

wesoła kuchnia
Zupa jarzynowa z jajkiem 165

Dziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania.  SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam(...)ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 99

Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam ! Składniki: 700 g dyni 1 por 1 brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru drobiowego 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek pestki dyni 100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz) oliwa sól morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła(...) umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.  W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować

Gosia gotuje
Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa 137

łyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=M6U4GuHooS0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa

Uwaga Babcia Gotuje
Kartoflanka 207

pyszną zupę ziemniaczaną. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam! Kartoflanka Składniki: 750 g ziemniaków, marchewka, mały por, liść laurowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, 125 ml śmietany 18%, łyżka masła, 4 szklanki wrzątku. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Pora myjemy i kroimy(...)półkrążki. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowaną marchewkę i pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy

paapilotkaa
Zupa ogórkowa 207

śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki,  garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między(...)grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu

W kuchni u Moniki
Zupa ziemniaczana z kalafiorem 201

zupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość.  Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru   PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około(...)kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brak tytułu 138

kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ...   Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ  masło, oliwa  Cebulę pokroić(...)złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj

kolorowotorcikowo
Strogonow 208

pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól olej pieprz Strogonow - przepis: Mięso myjemy i wkładamy do garnka - zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę z wywaru kroimy(...)łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego! Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!