laktozy pyszna zdrowa i pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej. 1 biała rzepa 1 por biała część 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera(...)Wykonanie: Rzepę, korzeń pietruszki, seler obieram i kroję w kostkę. Z rzepy za pomocą skrobaczki do warzyw ścieram kilka pasków, z których zrobię chipsy. Por, cebulę drobno kroję. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam por z cebulą, dodaję resztę warzyw i chwilę smażę. Wlewam bulion, wsypuję kaszę jaglaną i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Dodaję sól, pieprz, płatki
wesoła kuchniatłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej(...)specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki: 1 kg kury rosołowej 2-3 marchewki pietruszka seler por liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki jarzynki
Amatorka kuchennaChociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury(...)mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól i pieprz do smaku Wykonanie
rabarbarowowłaśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby nie było nudno dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę(...)krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki 1 główka małego kalafiora 400 g ziemniaków 1 mały por 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml jogurtu
Eat me! Fit me!antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńjest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca
Zawsze głodna!wolne może okazać się pomocne wtedy, kiedy praca zawodowa pochłania znaczą część naszego dnia. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie od razu 2-3 L zupy czy całego garnka leczo. Takie posiłki można przechowywać w lodówce a w porze lunchu tylko odgrzać. Oszczędność czasu ogromna. Nadmiar ugotowanych dań można też porcjować i mrozić w specjalnych woreczkach lub naczyniach, by podczas ciężkiego(...)zupy tradycyjne, zupy krem czy zestawy obiadowe z dobrym składem. Takie posiłki można uzupełnić dodatkami, przykładowo: tradycyjną zupę zjeść z kanapką z hummusem i warzywami, zupę krem wzbogacić o kulkę sera mozzarella a zestaw obiadowy uzupełnić o dodatkowe warzywa. Po piąte, lunch na mieście, czy on zawsze musi być niezdrowy? Nie koniecznie. Dobrym rozwiązaniem jest szukanie miejsc gdzie w porze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas na kolejną propozycję dania na weekend! Propozycja Agnieszki: Zupa krem. Cóż można o niej powiedzieć? Że jest lekka, idealna na tą porę roku, smaczna w swej prostocie i szybka do zrobienia. Moi Kochani, nie pozostaje Wam nic innego, jak pozwolić się zainspirować i wypróbować przepis :) Zupa krem ze szparagów www.kuchniasmakow.blogspot.com Pęczek białych szparagów Kostka rosołowa Sól
Kuchnia smakówponadto jest wegetariańska - mogą jej zatem jeść wszyscy! Zobacz równie inne przepisy na ----> zupy Zupa z czerwonej soczewicy - przepis: Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180 g) 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1/4 większego lub 1/2 mniejszego selera biała część pora 1 duża lub 2 małe cebule 1 puszka pomidorów mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)listki laurowe po 1/2 łyżeczki kminku, tymianku, estragonu i imbiru w proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno por. Pietruszkę, seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać
Moje QulinariaRozgrzewająca jesienna zupka z pieczonej dyni z warzywami. Przepis obowiązkowy każdej jesieniary (miłośniczki jesiennej pory). Upieczona dynia lekko odchodzi od skórki nawet za pomocą łyżki do zupy, papka od razu przypomina dyniowe puree. Pestki z wydrążonej dyni również możesz podpiec i przygotować tym samym zdrową przekąskę. Nic się nie zmarnuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jesienna zupa dyniowa z grzankami
ProstePesto.plzielonych warzyw, to idealny sposób na zupę. Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej(...)rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek. Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa
6nieboJeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany 1.Żeberka kroimy(...)litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podajemy
Szefowa kuchniWitam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę
Uwaga Babcia GotujeMoże to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty(...)Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem
Jemy Pijemy