Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem
R'n'G KitchenSyta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki(...)zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki
Kuchnia z widokiem na ogródoknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki 1 kg żeberek 3 marchewki 1 bukiet brokuła mały kalafior pora 2 pietruszki 10 sztuk brukselki 10 średnich ziemniaków 3 łyżki warzywka(...)wstawiam do gotowania następnie nasze mięso gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso
Mój SmakNajlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry(...)pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki
Mango PapajaPrawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)kroku: 1. Pokroić pora i czosnek 2. Podsmażyć pora i czosnek na maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa
KuchniaWeDwoje.pltalerzu, dzięki temu zupa na pewno wam nie skwaśnieje i w chłodnym miejscu wytrzyma nawet 4 dni. A u was jaka dzisiaj pogoda? Przepis: Składniki: 3,5 l wody 250 g przecieru ogórkowego 5 ogórków kiszonych 150 ml soku z ogórków kiszonych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 białe części pora(...)pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz, 6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna lub zwierzęca Wykonanie: 1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny i nastawiamy na małym ogniu
Mój pomysł namiesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży(...)przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby
Moja DelicjaKażda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam(...)bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: około 1 litr wody włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, natka selera) 6 małych ziemniaków 1 żółta cukinia 2 listki laurowe sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy papryka słodka, chilli cayenne, curry koperek 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem(...)chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego
wege i kropkaBezmięsna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym. Idealna jesienną porą. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Porcja dla 2 osób Składniki ciecierzyca w zalewie, 1 słoik/puszka (400 g) pomidory krojone w puszce, 1 puszka mleczko kokosowe, 400 ml cebula, 1 szt. czosnek, 3-4 ząbki imbir, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kminek mielony, 2 łyżeczki pieprz(...)chwilkę. Dodajemy przyprawy (imbir, curry, kminek, pieprz chilli kayenne). Odsączamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 3 min. co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Smacznego Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
iMadzik.plZupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób(...)pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy
Miód i pieprzpomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku(...)pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko
Zakątek rozkoszy kulinarnychmięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku. Solianka to niezwykle pożywna zupa , bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu jednej z restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu z nas wiedziało, że taka potrawa w ogóle(...)istnieje ;) Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak Nasza ogórkowa. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego
Moja Książka KucharskaBardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie. Na wywar warzywny: 1,5 litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli
VioletoweKucharzenie