najpopularniejsza włoska zupa. Jej nazwa pochodzi od słowa minestra , czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory(...)koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów
Trzeci talerzmłodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można(...)czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę
Jemy PijemyZupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana 18% jak zawsze do swoich zup używam śmietany bardzo rzadkiej. Pietruszka natka
Viola cooks with passionróżnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :)Oto moja
Basia w kuchniPyszna zupa brokułowa to idealny pomysł na szybką i zdrową zupę na pierwsze danie. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Zupę brokułową możesz przygotować ze świeżego brokuła lub mrożonych różyczek. Wystarczy posiekać warzywa i ugotować zupę. Zupa brokułowa z tego przepisu jest wyłącznie warzywna bez dodatku mięsa. Jeśli chcesz, by była bardziej treściwa możesz ugotować ją z dodatkiem 4 podudzi(...)łyżki słodkiej śmietanki 12 %, 18% lub 30 % 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotuj sobie wszystkie warzywa na zupę. Obierz cebulę i przekrój ją wzdłuż na pół, opal na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Pora przekrój wzdłuż na cztery i posiekaj w kosteczkę. W garnku o pojemności 2,5-3 l rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego
Zasmakuj KuchniZupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem. Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 servings Prep time 30 minutes 60 40 minutes Calories 210 kcal Jedni ją uważają za kwintesencję zupy z podrobów. Inni nie są w stanie na nią patrzeć. Czernina czyli czarna polewka i wyjątkowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kaczka wraz z podrobami 1 pietruszka 1 por(...)czytelnik\u00f3w"},"datePublished":"2022-05-04T11:51:58+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 servings"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"210 cal"},"recipeIngredient":["1 kaczka wraz z podrobami","1 pietruszka","1 por","1 seler","1 marchew","kilka suszonych grzyb\u00f3w","kilka suszonych \u015bliwek","5 suszonych \u0107wiartek jab\u0142ek","inne suszone owoce
ProstePesto.plwłaściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)sól ok 1,5 łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę
AZgotuj!Mamy wysyp grzybów w lesie i można w kuchni poszaleć:) Zupa krem z podgrzybków, to prawdziwy przysmak dla smakoszy leśnych grzybów. Charakterystyczne dla tej pory roku, pękate podgrzybki na krótkich nóżkach z brunatnymi kapeluszami, można spotkać praktycznie w całej Polsce w lasach liściastych jak i iglastych. Często je marynujemy, zwłaszcza te małe, pękate(...)postanowiłam, z moich zebranych całkiem przypadkowo, na spacerze z psami, przygotować zupę krem:) Jaki efekt, no cóż mogę napisać, mniam, mniam. Zachęcam i Was do przygotowania zupy krem ze świeżych grzybów, zapraszam do przepisu:) Składniki 500 g świeżych, umytych podgrzybków lub dowolnych 1 marchew, pietruszka, kawałek pora i selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki
gotuj ze mnąWitam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso zalać wodą, dodać(...)patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy. Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut
Lubczyk i Waniliawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie. Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem. mięso na wywar 1 por 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 listek laurowy 50-100g serka topionego (w zależności od upodobań) 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: prażona cebulka (opcjonalnie) natka pietruszki starty parmezan sól(...)łyżka mleka mąka (*) szczypta soli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli i listka laurowego. Do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. Pora poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotować kluski. Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być dosyć gęste
Di gotujeZupa rybna z odrobiną szafranu Będąc w posiadaniu wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, który to zgotowałam na głowach z dwóch makreli (reszta została upieczona) postanowiłam ugotować zupę rybną. Wahałam się nad zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn(...)solą, pieprzem oraz szafranem, dodać pietruszkę. Uzupełnić wodą w zależności od naszych potrzeb. Gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojony w plastry por (aby zachować jego chrupkość), wlać do zupy śmietanę, gotować około 2-3 minuty do połączenia się całości. Na koniec włożyć do gotowej zupy pokrojone na mniejsze kawałki filety bez ości, wycisnąć
Wino Francja Kuchniasmakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2 pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku(...)jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz
Smakowite Dania