zupa z pora - 4000 przepisów (strona:52/267)

Botwinka 76

sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta(...)tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut. Na koniec zupę

R'n'G Kitchen
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 161

powstała o to taka jesienna kompozycja tejże zupy. Krem podany obowiązkowo z grzankami bo za nimi milusińska przepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego  około 800 g ziemniaków 450 g brokułu  1 cebula

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 148

tego rodzaju należy gulyásleves , czyli węgierska zupa gulaszowa. Pełna papryki, szlachetnej wołowiny i z dużą ilością skubanych zacierek. W moim domu była przygotowywana zimową porą, odkąd pamiętam. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią

Food Square
Zupa pieczarkowa 135

mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie Składniki: - 500 g pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 por - 2 łyżki masła - 1 l wody - 100 g śmietanki 30% - 100 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1 pęczek natki pietruszki - makaron Porcja dla 4 osób Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pora pokrojonego(...)się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy wodę. Gdy zupa się zagotuje dodajemy pietruszkę drobno posiekaną oraz śmietany (obie śmietany razem mieszamy i dolewamy trochę wywaru z pieczarek żeby śmietana nam się nie ścieła) i mieszamy

Kuchenne Wariacje
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 144

przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję

ClauditteMissCooking
Zupa krem kalafiorowa 170

Składniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie:    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą

Aga w kuchni
zupa krem z dyni z makaronem 128

składniki: 500 g obranej i wydrążonej dyni 500 g ziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło(...)gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem 203

Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru (około

Mohiella
Zupa kalafiorowo-serowa 167

cukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę   oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję

Pobite gary Barbary
Solianka 208

się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g  wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków(...)kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić

Stare Gary
Wodzionka 114

jeden z przepisów typu "nie róbcie tego sami w domu". :) Wodzionka (wodzianka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych.  [źródło] Wpisana na listę produktów tradycyjnych od 2007 roku to zupa z wody i chleba. Proporcje

Czerwony Gupik
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 174

podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem

Aga w kuchni
Zupa fasolowa 166

Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli   (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki(...)kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.  źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok.1,30h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Zupa szczawiowa 101

jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część pora 2 gałązki lubczyku 3 pęczki świeżego szczawiu(...)kostkę. Warzywa układamy w garnku, zalewamy ok 2,5 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, por i lubczyk. Wywar zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę

e-PrzepisyKulinarne
Francuska zupa cebulowa zapiekana z grzanką serową. Najlepszy klasyczny przepis 57

zupę gotujemy od lat, a dopiero ostatnio zorientowaliśmy się, że jakimś cudem nie podzieliliśmy się jeszcze z wami przepisem. Najwyższa pora to zmienić. Przed wami nasza ulubiona francuska zupa cebulowa z grzanką serową. Przepis na francuską zupę cebulową Składniki: 1 litr wywaru z kurczaka przygotowanego z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (zrobionego na przykład na ćwiartce

Kulinarna Polska
Prosta zupa marchewkowa – przepis 188

Podobno ludzie dzielą się na tych którzy kochają zupy (i potrafią rozkoszować się nimi o każdej porze roku – ja do nich należę) oraz na tych, których nawet w mroźny zimowy wieczór trudno namówić na rozgrzewający talerz zupy (do tej kategorii zalicza się mój mąż). Dla tych pierwszych proponuję poniższy przepis na zupę marchewkową. Bo wiem, że dla tych drugich

MODA NA BIO