zupa z pora - 4000 przepisów (strona:44/267)

Barszcz czerwony czysty inaczej 218

łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry(...)pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Zupa szczawiowa 157

można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z mielonym 150

duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy(...)smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione oraz zupę cebulową w proszku i mieszamy. Zupę trzymamy na małym

Kubki smaku
Zupa gołąbkowa 209

mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie(...)całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 215

ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami

Proste Potrawy
Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 153

maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Gdy jest bardzo ciepło, jem tą zupę na zimno.Trzymam(...)świecie:) Młode warzywa gotują się naprawdę szybko! Z grzanką z  pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże

Posadzone i zjedzone
Krupnik na wiejskiej kiełbasie z Kurnej półki 139

dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej  kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka(...)Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody. Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z soczewicy 68

Zupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)kostkę. W garnku o pojemności 2,5-3 l rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam posiekanego pora – jasną część oraz cebulę. Pora wraz z cebulą przesmażam na średniej mocy palnika przez 5 minut, uważając by się nie przypaliły. Gdy por z cebulką lekko się zeszklą dodają startą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i kawałek selera oraz drobno posiekany

Zasmakuj Kuchni
Mleczno owocowy krem z makaronem. 151

jedzenia, dzieciaki nabierają  uprzedzeń i nawet jak podrosną nie chcą jeść. A na pytanie, dlaczego nie? Nie ma sensownego wytłumaczenia tylko kolokwialnie mówi się...nie bo nie. Moja zupa niby mleczna, ale nie do końca. litr mleka szklanka jagód 2 goździki szczypta soli cukier brzozowy do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego 200 g makaronu wstążki Makaron gotujemy zgodnie(...)nawet owocowy kwas. Teraz dodajemy jagody, mogą być nawet mrożone. Wyławiamy goździki , słodzimy według własnych upodobań i dokładnie miksujemy. Powstaje delikatny, aromatyczny krem, znakomity o każdej porze roku. Niczym nie przypomina zupy mlecznej, a jednak na mleku

Dieta moja pasja
Krem z pieczonych brokułów 59

Lubisz zupę krem z brokuła? Ta jest jeszcze lepsza, bo smak dzięki upieczeniu wcześniej brokułów jest pełniejszy, bardziej wyrazisty, idealny! Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, a do jej przygotowania zużyjesz całe warzywa, nie zostaną żadne zbędne części. A do tego cebula, czosnek i obowiązkowo por, które dodatkowo wzbogacą smak. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad(...)zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: –  najlepsze przepisy na zupy kremy –  krem z groszku z mlekiem kokosowym –  krem z ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  zupa taco

nietylkopasta.pl
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 124

Parę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem

Marder&Marder Manufacture
Zupa wigilijna z grzybów i śliwek suszonych 87

Czas świąt zbliża się małymi kroczkami. Zatem pora pomyśleć o menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 171

dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól

Jemy Pijemy
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM 205

pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić. Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan.   ZUPA CHRZANOWA

W kuchni Karmel-itki
Zupa pieczarkowa 175

dlatego że nie wychodziła mi smaczna :( Teraz mam już na nią sposób, zupa wychodzi pyszna i bardzo pieczarkowa :) Więc na pewno będzie częściej w naszym domu.Składniki:- minimum 500 g pieczarek,- 2 małe marchewki (lub 1 duża),- 1 pietruszka,- kawałek selera (lub garść liści),- 1 mały por,- 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ),- 1 mały pęczek koperku(...)pieprzu ziołowego,- olej,- makaron do zupy.Wykonanie:Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Ja na dno garnka wlałam trochę oleju i na nim przesmażyłam pieczarki aż zmiękły i puściły sok (delikatnie

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania