głównej roli zaprezentuje się kalafior . Składniki: 2-3 szt. kurzych skrzydełek marchew,pietruszka,por,seler kalafior (ilość zależy od was) 3-4 ziemniaki ziele angielskie,liscie laurowe sól.pieprz śmietana do zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew(...)pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka. Kalafiora podzieliłam na małe części. I dodałam do zupy. Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku. Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam śmietaną. SMACZNEGO! Polecam również ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM INDYJSKA
potrawyregionalnemrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną
Codzienne GotowanieZimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandrymielonego mięsa np. wołowego lub indyka płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2-3 marchewki 100 g pieczarek ciemnych por zielona część 2 łyżki miso ( opcjonalnie, nie masz -zupa też będzie pyszna) sól i pieprz 2 plastry świeżego imbiru makaron np. gryczany olej sezamowy trochę kapusta bok choy 1 sztuka Przygotowanie: Zupę przygotowałam w głębokiej(...)całość. Potem wlałam ok 1 litra wody i dodałam pociętego pora. Gotowałam 5 minut. Po pięciu minutach dodałam kapustę bok choy oraz miso i sos sojowy i gotowałam jeszcze 5 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron włożyłam do miski i wlałam zupę a na wierzch polałam olej sezamowy
AZgotuj!papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotowych warzyw przekładamy zmiksowany groch, dodajemy majeranek, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniazmodyfikowalam, a do tego jest naprawde bardzo szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie.Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzycaskladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz
Przysmaki Karolkipewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa(...)maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.). Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę. Chleb pokroić na kwadraciki. Polać oliwą i dodać
Kuchnia Paulettesimbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży, - sól, pieprz, - natka pietruszki, koperek, szczypiorek - 1 marchew (na makaron) - 1 ząbek czosnku. Wykonanie Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy(...)mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z "makaronem
Co na wege obiad?charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy nie zawsze mamy czas na długie przyrządzanie posiłku. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka(...)pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut
Mango Papajaselera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się
Domowy Smak Jedzeniasię szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera i pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich(...)pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. • Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę
To co kochamsię szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego(...)pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 3 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. • Do gotowej zupy dodać groszek
To co kochamdodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz
Kuchenne Wariacjeskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 ml bulionu 100 g papryki czerwonej 150 g pomidorów 30 g cebuli 1 serek topiony kremowy 20 g kaszy jaglanej 200 ml śmietany sól
Domowy Smak Jedzenia