smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania
greenscarfniej, co się nam pod rękę nawinie (czyli warzywa, które właśnie mamy w swojej kuchni). Byle tylko wlożyć do niej pora i marchewkę. A co dalej do niej dorzucimy, puśćmy wodze fantazji. Jeżeli chcecie, by Wasza zupa miała gęstszą konsystencję, możecie wkroić do niej ziemniaczka czy cukinię. A dalej w pełni improwizować …. Np coś w tym rodzaju(...)Gotujemy 2 pory i jedną marchewkę (plus dodatkowo warzywa, które wpadną nam pod rękę). W moim przypadku była to np rzepa. Po ugotowaniu do zupy dorzucamy pół pęczka szczypiorku (tak, by się trochę ogrzał, ale nie podgotował). Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer Enregistrer Enregistrer Enregistrer Enregistrer Enregistrer Enregistrer 4,372 total views, 34 views today Tweetnij
MODA NA BIOniż pomarańcza nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę(...)dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam w wywarze. Na koniec dodałam opakowanie topionego serka kremowego . Następnie wszystko zmiksowałam. Możecie dodać jak zupa będzie za rzadka ziemniaki- wedle uznania i również je zmiksować. Ja wolę wersję lżejszą. Wlałam krem do miseczki,dodałam łyżeczkę gęstej śmietany i posypałam grzankami. Zamiast śmietany można wlać łyżka dobrej oliwy. Polecam i życzę smacznego
potrawyregionalneoliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut
Kredowe MenuZupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie(...)dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia. Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową . Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupa krem idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy chcemy zjeść pyszną, pożywną zupę. Robi się ją szybko. Ale i szybko znika :) ! Składniki: 750 ml bulionu (przepis TUTAJ ) 1 marchewka 1 kawałek pora 1 mała cebula 1 niewielka pietruszka 1,5 łyżki masła 100 g sera żółtego 100 g sera topionego śmietankowego 150 ml śmietany 30% sól pieprz(...)gałka muszkatołowa Przygotowanie: Do garnka, w którym będzie zupa dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wrzucamy pokrojony na małe kawałki por i cebule. Dusimy do momentu zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 -20 minut, aż marchew i pietruszka będą miękkie. Następnie do wywaru wrzucamy starkowany ser żółty oraz pokrojony na mniejsze kawałki
Gotuj z Mąkąpostanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść(...)posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plbarszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna ziela angielskiego
Karo in the Kitchenjednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/mas(...)pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą
Codzienne Gotowaniekury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić. W wysokim garnku(...)czosnkiem, kurkumą, papryką, kozieradką i kminkiem. Do garnka z cebulą dodać soczewicę, rosół i wodę. Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku. Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Resztę cebuli przesmażyć na oliwie (w niewielkiej ilości): ma być chrupka, ale nie przypalona. Posypywać nią
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z selera korzeniowego...Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)kostkę.Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę.Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki
Gospodyni Miejskaziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do zupy. Gotować zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy już będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wyjąć zieloną część pora. Mąkę rozrobić w pół szklance wody, aby nie było grudek. Zupę zdjąć z ognia, wlewając rozrobioną mąkę z wodą
Wołowina od rekinaDawno nie robiłem tej egipskiej zupy, a przecież jest ona jedną z moich ulubionych. W porę sobie jednak przypomniałem i przed końcem zupowego tygodnia mogę ją zaprezentować. Zupa jest łagodna, gęsta i pożywna, lekko kwaśna i pachnie miętą i kuminem. Koniecznie trzeba się z nią zapoznać i wprowadzić do swojego menu. Warto! Może uda się dzięki temu daniu przenieść
zadanie-gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rozgrzewająca zupa z soczewicą. Jest zdrowa i bardzo pysznie smakuje. Zjecie ją ze smakiem Wy jak również wasze dzieci
Marta GotujeKolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.Zupa krem z brokułów i sera pleśniowegoSkładniki (4 porcje):2 brokuły3 białe części pora3 ząbki czosnku600-800 ml bulionu150 g sera pleśniowego3(...)oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści
UgotujmyTo.pl