zupa z pora - 4000 przepisów (strona:43/267)

ZUPA KREM Z SELERA 202

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe(...)części pora, smażymy jeszcze chwilę, dolewamy pół szklanki bulionu i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 15 min., aż seler zmięknie. Następnie zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu i zagotowujemy całość. Po przestygnięciu dodajemy posiekany koperek i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku i ozdabiamy nacią z selera. Wierzcie mi zupa zupełnie nie przypomina smakiem

Markowy smak
Domowy rosół 208

mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się z każdej strony i wrzucamy do garnka. Nada ona żółtego koloru naszej zupie. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godziny tak by jedynie sobie woda plumkała. Zbyt duży płomień może spowodować, że w zupie pojawi się paskudna(...)szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić) i natką pietruszki (u mnie dziś niestety suszona

Emskie Smaki
Pikantny krem z dyni piżmowej 204

Skoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz

Sajkofanka smaku
Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 154

papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler(...)wody. Zagotować. Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.  ----- Podobne: Krem z dyni

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa ogórkowa z ryżem 734

Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)  Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych  2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu  2 łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy(...)dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz

Apetyczna babeczka
Chicken Ramen 183

Wszystko to by lepiej uchwycić smak i aromat dania.  Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken(...)wiele przepisów i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Naturalnie z tego co udało mi się wykopać w tym gąszczu internetowych półek to fakt iż Ramen to zupa podawana na wiele sposobów w zależności od regionu Azji, czy regionu Japonii- jeśli już mamy się na niej skupić. Jednakże nawet w Japonii, gdzie tak wielce koncentrują się na tradycji

KreatywnePiny
Barszcz czerwony czysty inaczej 234

łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry(...)pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Zupa szczawiowa 171

można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z mielonym 167

duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy(...)smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione oraz zupę cebulową w proszku i mieszamy. Zupę trzymamy na małym

Kubki smaku
Zupa gołąbkowa 222

mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie(...)całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 235

ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami

Proste Potrawy
Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 173

maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Gdy jest bardzo ciepło, jem tą zupę na zimno.Trzymam(...)świecie:) Młode warzywa gotują się naprawdę szybko! Z grzanką z  pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże

Posadzone i zjedzone
Krupnik na wiejskiej kiełbasie z Kurnej półki 160

dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej  kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka(...)Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody. Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z soczewicy 87

Zupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)kostkę. W garnku o pojemności 2,5-3 l rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam posiekanego pora – jasną część oraz cebulę. Pora wraz z cebulą przesmażam na średniej mocy palnika przez 5 minut, uważając by się nie przypaliły. Gdy por z cebulką lekko się zeszklą dodają startą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i kawałek selera oraz drobno posiekany

Zasmakuj Kuchni
Mleczno owocowy krem z makaronem. 164

jedzenia, dzieciaki nabierają  uprzedzeń i nawet jak podrosną nie chcą jeść. A na pytanie, dlaczego nie? Nie ma sensownego wytłumaczenia tylko kolokwialnie mówi się...nie bo nie. Moja zupa niby mleczna, ale nie do końca. litr mleka szklanka jagód 2 goździki szczypta soli cukier brzozowy do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego 200 g makaronu wstążki Makaron gotujemy zgodnie(...)nawet owocowy kwas. Teraz dodajemy jagody, mogą być nawet mrożone. Wyławiamy goździki , słodzimy według własnych upodobań i dokładnie miksujemy. Powstaje delikatny, aromatyczny krem, znakomity o każdej porze roku. Niczym nie przypomina zupy mlecznej, a jednak na mleku

Dieta moja pasja