zupa z pora - 4000 przepisów (strona:65/267)

Kapuśniak 178

Składniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną

A Ty Smakuj Mnie
Ryżanka (rosół z ryżem) 253

jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec

Di gotuje
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 228

gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych(...)wlewamy bulion i wywar z gotowanych prawdziwków. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w kostkę szalotki, pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek (2 ząbki zostawiamy – dodamy na końcu), oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę przy użyciu blendera „żyrafy” (ostrożnie, bo zupa jest gorąca

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak na skrzydełkach 166

druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę.    Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części(...)ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy

R'n'G Kitchen
Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak... 145

zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji(...)Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym

Kuchnia po mojemu
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 162

tego czasu gości w naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków.  Duńska zupa porowa z zieloną cebulką  SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz(...)siekamy.  Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.  Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek.  Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go.  Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą.  Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z dyni i pomidorów 158

Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego

Kuchnia Pokoleń
Zielony krem z papryki 158

Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy .  Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój.  A żeby zbytnio się(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" .  Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę

Grunt to przepis!
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 153

naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego, gęstego(...)osuszamy go w miarę możliwości. W garnku o grubym dnie podsmażamy na kilku łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero teraz dodajemy zachowaną resztę szpinaku, koperek

Right Behind The Kitchen
Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pasta curry 181

Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za  najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
barszcz ukrainski postny 347

używa się innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie(...)nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 136

butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam).Pamiętajcie tylko, żeby(...)groch namoczyć przez około 12 godzin, bo inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :)))))Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula- 1 duża

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik na wędzonce 224

natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody. Sposób przygotowania:Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę(...)obrać.Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia.Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska
Zupa ziemniaczana + film 147

sporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na 2 litry zupy 2 kości wieprzowe włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, pora , cebula ) 6 - 7 ziemniaków spora szczypta pieprzu łyżka soli szczypta gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g śmietany 18% pęczek(...)selera, pora , cebulę ) całość zalewamy około 1,5 litra zimnej wody. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Gorący wywar solimy, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Do miski przekładamy śmietanę, wlewamy chochlę gorącego wywaru, całość dokładnie mieszamy , zupę zabielamy śmietaną

Smakowite Dania
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 260

uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część(...)zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy

BaRepas