zupa z pora - 4000 przepisów (strona:62/267)

Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 190

Pożywna zupa z warzywami. W smaku słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw. Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Zupa buraczkowa z ziemniakami 404

aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy

Szybko Szybkowar
Zupa wietnamska 157

lekka. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze…  i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz  SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią.   Składniki na wywar jarzynowy:  - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu(...)fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam pokrojoną w słupki marchewkę, por, kilka liści pekinki i czerwoną cebulkę. Warzywa, jako dodatki do zupy (marchew, fasolka, pekinka, cebulka) muszą być jędrne i najlepiej dajmy takie, jakie naprawdę lubimy.  Wszystkie dodatki wrzuciłam do wrzącego wywaru dosłownie na chwilę

mojewypiekiinietylko
Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy 166

chwilę, ale już nie za długo, ponieważ trzeba ruszać w dalszą podróż, kolejna pyszna kuchnia czeka ;)  Na letnie upały polecam pyszną zupę vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy . Zupa jest rewelacyjna, kremowa, lekko słodka dzięki wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki:  3-4 większe pory (około 450g) tylko biała i jasnozielona część(...)łyżki masła do smażenia szczypiorek do przybrania Jak zrobić vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy?  W garnku rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę oraz pory pokrojone w cienkie plasterki. W razie potrzeby dodać nieco masła. Warzywa smażyć na małym ogniu, aby się skarmelizowały, ale uważać, aby się nie przypaliły, aby nie były brązowe.  Dodać

Codzienne Gotowanie
Zupa z małżami i szafranem 66

Zupa z mulami, szafranem, papryką żółtą. Czy może być lepsze połączenie. Złota przyprawa którą jest szafran tą przysłowiową kropką nad i zupy.     1  cebula 2 ząbki czosnku 1 por biała część 6 nitek szafranu 1 papryka żółta 1/2 szklanki płatków ryżowych natka pietruszki, szczypiorek 500 ml bulionu warzywnego 500 g mule 100 ml wina białego sól, pieprz

wesoła kuchnia
ZUPA MARCHEWKOWA Z MIELONYM MIĘSEM 171

Bardzo ciekawa zupa warzywna na bazie mielonego mięsa,pożywna i bardzo smaczna.Moim znajomym bardzo smakowała .Prosta i szybka do zrobienia,właśnie takie zupy osobiście lubię...   30dag.marchewki 20dag.białej części pora 20dag.selera 5dag.pietruszki 2 drobno posiekane cebule 80g.margaryny 3 kostki rosołowe 30dag.mielonego mięsa koperek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa myjemy i kroimy w talarki,kostki.Cebulę smażymy na margarynie,dolewamy trochę wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 155

wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone.  Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty

Fiolka w kuchni
Zupa z dyni i batata z trójkolorową komosą ryżową 146

jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewa, leczy, przywraca krążenie. Na tę porę roku idealna! Składniki -kawałek dyni -2 bataty -litr salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi , podejrzyj w tym miejscu .  Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów pół "krzaczka" świeżej bazylii ekologiczny olej kokosowy virgin  Symbio ekologiczna komosa ryżowa

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z kukurydzy konserwowej 103

Naszła nas nagła chęć na zupę z kukurydzy...a, że o tej porze roku nie ma świeżej, użyliśmy konserwowej.   Składniki 2 puszki (duże) kukurydzy konserwowej 600 ml bulionu warzywnego 4 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 143

Składniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową

W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z kurczakiem i leśnymi grzybami 160

moja słabość. Uwielbiam je pod każdą postacią. I powiem, że mogłabym je jeść codziennie. Nie dawno dostałam od mamy duży słoiczek suszonych grzybów. Robiłam już zupę grzybową, pulpeciki z grzybami a teraz pora na makaron. Mąż był bardzo zadowolony z takiego obiadu, zresztą mi też bardzo smakowało.   Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka

Passion of Cooking
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 239

aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze

Be Fit Be Strong
Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek 179

zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych  Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca  ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku

W królestwie smaków Beaty
Letnia zupa warzywna 247

Lato to ta pora roku, w której grzechem jest gotowanie zup z mrożonek. Często ich używam zimą, bo w naszym klimacie raczej nie ma innego wyjścia, ale żadna zupa z mrożonki nie dorówna takiej ze świeżych warzyw. Nie dość, że są smaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania

W SMAK
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 139

roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania