kilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy
R'n'G Kitchendworze zimno więc miska ciepłej zupy po dniu pracy w sam raz :) dzisiaj mam dla Was grochówkę pyszną bo na kiełbasie bekonowej Hańderek . Zapraszam :) Składniki : 3 pętka kie ł basy bekonowej Hańderek 2 marchewki kawałek pora i selera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta(...)gotujemy aż groch będzie miękkawy, następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchewkę, por i obrany seler.Dodajemy,majeranek, oregano, ziele angielskie, listek laurowy sól lub vegetę do smaku. Dolewamy resztę wody. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem
Sama słodycz i szczypta chilisurowego) 5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 7 cm pora 2 listki laurowe majeranek natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Całość przełożyć do garnka (boczek można dodać do zupy na końcu), zalać wodą, dodać listki laurowe i resztę pokrojonych warzyw. Gotować do miękkości
Di gotujejedna z tych zup, które gotuję późną wiosną i jesienią. Zabawny jest fakt, że smakuje inaczej o każdej z tych pór roku. Jedyna różnica tkwi w dodatku składnika kwaśnego. Wiosną dodaję świeże pomidory lub mniejszą ilość koncentratu pomidorowego. Składniki : pół główki małej kapusty 2 marchewki pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2-3 liście laurowe 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól(...)powinna w niej pływać). Wrzucić liście laurowe i gotować kapustę na małym ogniu. Marchew obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Dorzucić do kapusty. Gdy marchew zmięknie, dorzucić pokrojoną kiełbasę. Doprawić zupę solą i koncentratem pomidorowym. Nie dodaję pieprzu, bo kapusta po ugotowaniu i tak robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej
Weekendy w domu i ogrodziepowstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 300 ml śmietany 2 słoiczki siekanego szczawiu sól, pieprz ok 3 litrów bulionu kurczakowego ( ja gotuje(...)Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo. Zyczę smacznego
Smaki EdytyWieczorowa porą przywitał mnie uśmiechnięty i młody Pan Doktor, chirurg stomatolog. Po wcześniejszych doświadczeniach z rwaniem zębów wizja usuwania ósemki była bardzo stresująca. Siedziałam na fotelu z rozdziawioną buzią blada niczym własny biały sweter. W pewnym momencie a minęło może 10 minut okazało się, że jest już po wszystkim! Pan doktor poinformował, że zęba już nie ma, musi jedynie założyć(...)dzisiaj jeść jeśli okaże się, że ledwo mogę ruszać szczęką. Szybko wpadłam na pomysł pomidorowej kokosowej w sam raz do wypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórysię nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu(...)liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami
VioletoweKucharzeniewykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego(...)listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową. Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła(...)śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie: Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy w pół-krążki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą
Symfonia smakowaliść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję
Kulinarny karnet Christopheranajczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - świeżo starta(...)czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki
mojewypiekiinietylkowidziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna zupa krem wegetariańska. Zrobicie ją w 30 minut. Mango polecam jeść nie tylko jako dodatek do deserów. Idealnie komponuje się w daniach wytrawnych. 1 mango 2 bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera korzeń 1 pietruszka korzeń 1 ziemniak sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili jogurt naturalny gęsty(...)wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku przesmażam pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Jak zupa jest za gęsta dolewam wody. Do garnka w którym zostały bataty, marchew, dodaję pokrojone mango i chwilę
wesoła kuchniałyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję
Uwaga Babcia Gotujelitry wody sól Wykonanie: Kości i mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) zmniejszamy gaz tak, aby pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki. Cebulkę opalamy i również wrzucamy do zupy, razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumą delikatnie solimy. Gotujemy na minimalnym ogniu około 8 godzin, w połowie gotowania dorzucamy liście
Quinoa Raz!