kaloszach i kożuchu z podpinką. A jednak cieszę się z listopada. Jesień, jak każda następna pora roku, ma w sobie tyle magii, że nie zamieniłabym ją na żadną inną. Nigdy wcześniej, ani później nie smakuje tak ciasto drożdżowe, gorący kapuśniak czy zupa gulaszowa. W żadnym innym czasie książka nie pochłania bardziej, niż wtedy, kiedy z nogami pod kocem
OliveandThymewarzyw aby taki płynny posiłek przygotować. Jak byłam mała to często w domu była zupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu(...)tradycja jakoś pozostała. Ja poszłam o krok dalej – w moim zmęczeniu zrobiłam się leniwa i wygodna. Odnalazłam sposób by taka zupę przygotować sobie ciut szybciej. Tym sekretem jest wegański bulion (i nie ma tak żadnych E i innych badziewi) i jest on naprawdę smaczny. Tworzy fajną bazę dla moich zup, ja muszę tylko dodać trochę proszku no i wody
Szybko Tanio Smacznie225g mąki pszennej pół łyżeczki soli 10g świeżych drożdży 125ml mleka łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Farsz: brokuł por 8-10 pieczarek 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka) 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów sól, pieprz, zioła prowansalskie Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże(...)wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-)) Gotujemy 8-10 minut. Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody. Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora
Czerwona Porzeczkarazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna Pokusaząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego(...)szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione por posiekać i dodać po 1/2 z wyżej wymienionych kostek. Gdy tak zwany wywar będzie już gorący dodajemy do niego uformowane w kulki mięso
ClauditteMissCookingcytryny sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku
PichceniomaniaKrem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń) 1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba(...)obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki
Codzienne Gotowanieodrobina parmezanu, kwasowości - nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu(...)blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt
Moje Qulinariasyci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu(...)robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek
VegUlkaPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut(...)dodajemy brokuły, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNInowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona, którą wieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży por -szklanka muscatu białego półwytrawnego -oliwa -sól, pieprz -makaron domowy; jak zrobić tutaj Por siekamy, szklimy
BaRepaswarzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno
MarcinChefMazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak, z lekką nutą cytryny. Serdecznie Was zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka(...)krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłów zieloną cześć pora, natkę pietruszki i lubczyku. Rybę obierz z ewentualnych łusek, pęsetą kuchenną usuń ości z filetu. Fielt podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy, gotuj około 5 minut. Ryba to delikatne mięso i bardzo szybko będzie gotowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy
SMYKWKUCHNIpora liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu płaska łyzeczka cukru śmietana 1/4 kostki rosołowej drobiowej jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi Przygotowanie: Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około 15 min. W tym czasie ugotować 2 jajka Doprawić zupę
Proste PotrawyKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka(...)Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory
Kuchenne zapiski Edytybardzo poszaleć. Jednak zupa z dyni musiała się pojawić, jak co roku. I za każdym razem w innej odsłonie. Dzisiaj w towarzystwie słodkiej gruszki i aromatycznej gorgonzoli. Częstujcie się, próbujcie i delektujcie skarbami jesieni :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido (u mnie wyszło 400 g) 1 duża, soczysta gruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek pora 2,5 szklanki(...)wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać czosnek. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać dynię oraz pora i całość krótko podsmażyć. Dolać bulion i dołożyć gruszkę. Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną i zaczną się powoli rozpadać. Wówczas zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pierzem oraz gałką muszkatołową. Zupę rozlać
My simple kitchen