wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać(...)porem. Warzywa przesypać do garnka, zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą na trzy części) i dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy
Kuchnia w opałachzawiera także kwas foliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta(...)startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu
Życie na widelcupodniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy
Ostra na Słodkowywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół
ClauditteMissCookingRozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól(...)czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu
wesoła kuchniazrobiło mi się jej żal, tym bardziej, że nie jest to byle jaka, pierwsza lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki(...)pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i gotowe
Quinoa Raz!Czy jeśli napiszę, że chodziły za mną pory, dziwnie to zabrzmi ;)? Chodziły i wychodziły. Być może to jakiś algorytm, Google i inne takie już czytają
Cytryna&Co.Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne danie obiadowe – schab duszony z pieczarkami. Pyszne kawałki kruchego schabu z pieczarkami, porem i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką
Przepiski.plłyżka oleju 300ml wody 2 saszetki kaszy bulgur Kupiec Robimy! Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę Przesmażamy na oleju na głębokiej patelni. Por kroimy w drobne półkrążki (można cały- ja najmocniej zieloną końcówkę odcinam i daje do zupy) , paprykę obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki krótkie. Dorzucamy do cebuli i boczku, przesmażamy minutę i podlewamy wodą Układamy mięso, dodajemy
LatosiowydomKilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem
To co lubię - gotuję i polecamprzypraw roznosi się nie tylko po całym domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl
kulinarne odsłony patiniespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana
Kuchenne zapiski EdytyPaprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupiekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek. II Danie 16:00 Kto tego nie zna? - delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comhistorię powstania danego dania. I tak dowiadujemy się z książki w jaki sposób powstała Tarte tatin, kiedy najlepiej smakuje Zupa cebulowa oraz jak Beuf Bourguingnon ze stołów biedoty trafił na szlacheckie przyjęcia. Do tej pory przepisy kuchni francuskiej były mi dobrze znane z książek i programów Julii Child. Z tym większą chęcią sięgnęłam po łatwiejsze wersje
Kolizje Smakówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior 100g pęczaku 2-3 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki(...)drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku
Di gotujePorcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka
Darcia w kuchnidyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie
Wegańska kuchnia orientalnaPolsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem
R'n'G KitchenNiniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryCały czas szukam idealnego dla mnie humusu. Ten z tych zrobionych do tej pory smakowałmi najbardziej. Muszę zrobic go w wersji z niegotowanej ciecierzycy. Dla
Polska Zupanieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki