Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce
Kuchnia Bazyliizupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej świeżej
Szczęśliwa kuchniaDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi
moj przepis najury sugerowało się jakie produkty Jamar zostałyby użyte do przygotowania no i tym czy gotowe danie jest typowo jesienne. O tej porze roku jemy bowiem bardziej syto, cieplej. Lekkie sałaty zamieniliśmy na pożywniejsze sałatki, chłodniki na rozgrzewające zupy i lekkie mięsne potrawy na treściwsze dania dające na dłużej energię ;) Także desery pełne są darów jesieni.Jest więc w czym wybierać
Z Majeczką w kuchniZupa ogórkowa często gości na naszym stole. Do jej przygotowania wykorzystuję swoje kiszone ogóraski . Taka zupka idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać 1-2 starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru
Monia miesza i gotujezupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej świeżej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comporto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzu4 gałązki suszonego tymiankuskórka z 1 cytryny200ml wina portoplasterki z cytryny1(...)skórą z łososia. Do wywaru dodać również cebulę z goździkiem. Gotować na wolnym ogniu 30 minut.Po tym czasie przecedzić wywar do drugiego garnka. Dodać do niego oddcedzoną połowę pora, pietruszkę i seler i zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto.Podawać na talerzach
W kuchni wieczoremtalerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozrobioną wcześniej w zimnej wodzie. Jako uwieńczenie sosu dodajemy łyżkę
Walijskie PichcenieDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić(...)umyć i pokroić z resztą warzyw. Zalać 4 szklankami wody, posolić do smaku i gotować około pół godziny. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i z odrobiną gorącej zupy- zagotować. Podawać np. z chipsami dyniowymi
Tradycyjna Kuchniasztuki, por 1 sztuka, seler 1 mały, pieczarki 30 dag, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek soczewicę zieloną opłukać, zalać wodą i gotować z 10 minut, zebrać łyżką pianę następnie wsypać obrane i pokrojone warzywa i pieczxarki i gotować z 5 minut następnie wsypać zupę mrożoną jarzynową
W Mojej Kuchni Lubięszumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę , gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą
Szefowa kuchnitradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy(...)mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz
Mama GotujeZupa, której smak przypomina wakacje spędzone u babci. Klasyczna, pyszna i zdrowa. Najpierw przygotowujemy wywar, w tym celu do garnka dajemy skrzydełko z kurczaka oraz warzywa: marchew, seler, por, opaloną cebulę.. zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso
Moje WyrobyPyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki(...)wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą
VioletoweKucharzenieJako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka(...)Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy
W kuchennej krainie