zupa z pora - 4000 przepisów (strona:118/267)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 148

kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt.  por 1 szt. cebuli  2-3 szt grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe(...)obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki

kgwjanczewo
Krupnik z kaszy perłowej na kurczaku 234

ziela angielskie liść laurowy 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej 15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną łyżka suszonej włoszczyzny 40 dag ziemniaków pieprz Wykonanie: Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam

Kuchenne zapiski Edyty
Kapuśniak na mięsie drobiowym 309

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku(...)litrami wody. Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować

Bullio
Zupa krem z pieczonych buraków 174

Chef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca.  Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i  zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie

Pan i Pani Smith w kuchni
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 120

nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka(...)wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.  Kapustę kiszoną płuczemy na sitku -  ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy

Taste Therapy
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 181

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę?  Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje
Francuska zupa cebulowa na piwie 185

Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam

My Culinary Art
Zupa kalafiorowa wg Aleex 111

smakuje ze świeżutkimi warzywami, ale można ją także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam. Składniki: • mała porcja rosołowa • 8 większych ziemniaków • 1 średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1/2 pora • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki krupczatki • 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej(...)minut. 2. Seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w talarki i wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć

W mojej kuchni
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 150

kapuśniak ze słodkiej  kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej. składniki na 4 porcje pół główki średniej kapusty porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i  czosnek ) 40 dag wieprzowiny  z kością mały koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)czym dodajemy ją do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Zupę podajemy z ziemniakami, posypujemy natką pietruszki

Smakowite Dania
Ogórkowa jak u babci :) 182

zimę, o których niektórzy z Was na pewno zapomnieli lub nie jedli od lat. No to gotujmy ogórkową :) Zupa ogórkowa (4 osoby) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 4 średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra(...)kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę w grube słupki i dodajemy do ziemniaków razem z porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego

vegetanie
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 145

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu(...)bulion warzywny odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa na gęsinie 118

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów(...)ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować

królestwo garów
Pyszne minestrone 164

bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej(...)świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy

Moniki Smakołyki
Kura duszona w śmietance 190

sposób opisany poniżej kurę przygotowywała zawsze moja Mama. Z jednego kurczaka otrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne mięso na drugie danie. Przygotowana w ten sposób tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus

kawawszklance
Zupa chrzanowa 107

Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne