kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie
Codziennik Kuchennywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody(...)drobiowy z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować
Di gotujeKrupnik, bardzo smaczna, syta i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmały kubek śmietany - sól - pieprz biały - pęczek kopru Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojony por chwilę podsmażyć dodać warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem podawać z koprem i groszkiem ptysiowym
W królestwie smaków Beatykurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy
głodny alergikDzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku
Kuchenne Wariacjesię uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem(...)umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać
Mango PapajaPierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję
Złote przepisywięc czas na pomidorową ze świeżych pomidorów. Składniki na wywar : korpus kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki(...)łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę . Do gorącego , ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlewamy śmietanę z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem . Możemy udekorować ją kleksem z gęstego jogurtu i natką pietruszki lub bazylią Smacznego
Pysznosci Babci Basizajadać z świeżym chlebkiem ;) Składniki na 2-3 osoby: 2 marchwie 1 pietruszka 4-5 ziemniaczków 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik(...)pokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość z 30 min 2. Po tym czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem. 3. W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka
Gotowanie...to proste !Pyszna, aromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej(...)jeśli takiej dodajecie i blendujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy resztę wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki
MamaOskarkawodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por DETOKS - k apusta, s zpinak, k alafior, n atka pietruszki, k operek URODA - marchew
Kuchnia z widokiem na ogródlubię i robię. Inspiracją jest dla mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa. Składniki: - ok. 3,7 litra wody- 1 kg zmielonego mięsa wołowego- 400 g boczku wędzonego parzonego- 800 g kapusty włoskiej- 3 cebule- 250 g pieczarek brunatnych- 2 marchewki- 1 por- 1 pietruszka- 2 ząbki czosnku- 220 g ryżu jaśminowego- 1 puszka pomidorów (400g)- sól(...)kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem
mojewypiekiinietylkoUwielbiam grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku(...)litra zimnej wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować
Gosia gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki por 0,5 litra zakwasu żytniego 2 śr. cebule o,5 kg
Olcia gotuje!To z pewnością najlepsza botwinka z fasolką jaką do tej pory jadłam. W połączeniu z ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną smak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł
My Blueberry CornerKuchnia włoska Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek
R'n'G KitchenLekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200
R'n'G KitchenPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry
Kuchnia domowa Ani