zupa z pora - 4000 przepisów (strona:124/267)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 219

pietruszka,1/4 korzenia selera,Biała część pora;400 g kapusty kiszonej;5 średnich ziemniaków;2 liście laurowe;Ząbek czosnku;2 litry zimnej wody;Duża cebula;100 g wędzonego boczku;2 łyżki oleju do podsmażenia;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki kminku;Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć(...)drobną kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę.W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość

Gospodyni Miejska
Rybny rosół z lanymi kluskami 232

często malutkim dzieciom gotuje się rosołki na okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu.Składniki na zupę:głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg.,4 średnie marchewki,2-3 średnie pietruszki,pół średniego selera,mały por,mała cebulka,2-3 listki laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu.Rybę dokładnie płuczemy(...)tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić odrobinę majeranku. Pyyyyycha :)Namawiam do spróbowania takiej zupy wszystkich tych, którzy nie znają jej. Będziecie zdziwieni jak wspaniale smakuje :) O tym, że ryby są zdrowe nie muszę nikogo przekonywać, prawda? :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół po krakowsku. 170

takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą

Rozpustne gotowanie
Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 132

kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściachlistki z 4 młodych pokrzyw1 pęczek czosnku dziwnegośmietanka do zabielenia zupy1 łyżka tartego chrzanusól, pieprz1 łyżka masłaGotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki

Bon Appetit Małgorzaty
Mamusina botwinka 87

świeżych pęczków botwinki . Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje(...)marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego

Grunt to przepis!
Krem botwinkowy z pomidorami 128

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)botwinki i pokroić w paski. • Pora pokroić w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut

To co kocham
Zupa z młodej kapusty i pędów czosnku 48

Taka letnia zupa ugotowana na cielęcinie z dodatkiem młodych pędów czosnku i kapustą młodą. Bardzo aromatyczna, lekka i syta zupa.   50 dkg cielęciny z kością 1 mała główka kapusty młodej 1 marchewka 1 kawałek selera korzeń 1 por biała część 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego  10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

wesoła kuchnia
Krupnik z grzybami 111

najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj(...)raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek

Kuchcik gotuje
Rosół z perliczki 105

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki.  Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz     Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół

R'n'G Kitchen
Sałatka z brukselki i sera 138

będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając

Ugotowane pozamiatane
Zupa brukselkowa 133

oraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić

kuchnia doski
Produkty marki Seitenbacher. 128

zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza

Poranek na słodko
Krem z cukinii i brukselki 314

kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać(...)pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania.  Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem

Garnkowe fanaberie
Szparagowa zupa krem 136

latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz,  cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy

Pobite gary Barbary
Krem z pora. Bardzo łatwy! 158

Pyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z

SMYKWKUCHNI