zupa z pora - 4000 przepisów (strona:129/267)

Wigilijna zupa grzybowa 144

zupa  grzybowa , podobnie jak wigilijny  barszcz  jest zupą postną . Nie musi nas nasycić  ale rozgrzać żołądek i  pobudzić  apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu(...)umyte w zimnej wodzie zalewamy 2 l letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną dodajemy sporo włoszczyzny oraz pieprz i sól . Po dodaniu włoszczyzny zupę gotujemy około 30 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy odrobinę soku cytrynowego  oraz oddzielnie ugotowany makaron

Smakowite Dania
Grochówka mojej mamy 111

kości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2 marchewki* 1 pietruszka* po kawałku pora i selera* 3 listki laurowe* 4 ziela * łyżka majeranku* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki* 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie :Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu

Magiczne Życie Marty
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 116

pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość(...)karkowa lub schabowa Sposób przygotowania: 1. Kość zalać zimną wodą, zagotować, odszumować. 2. Dodać oczyszczony i umyty kawałek pora i seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać

W mojej kuchni
Kapuśniak z młodej kapusty 157

pokroić w cienkie plasterki;Pietruszkę i seler obrać.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie(...)Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę.Do zupy można dodać posiekany koperek.Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli.Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili

Gospodyni Miejska
Zupa marchewkowo – kokosowa 92

zupie? Zachwyci nasze podniebienie niecodziennym smakiem i nutą kokosową. Nie bójcie się jej, to właśnie ona sprawia, że ta zupa ma to coś! Zaintryguje Waszych gości, zaciekawi ich kubki smakowe. Poza tym to wyśmienita alternatywa dla wiosennego, świeższego menu! Dość już ciężkich, rozgrzewających zup. One spełniły już swoją rolę. Teraz czas na lekkie, oryginalne połączenia. Zachecam! Moim gościom zupa bardzo(...)bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką

Raj dla Podniebienia
Pyszny domowy rosół 142

wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :).  Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej(...)marchewką na talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy

Gotuj z Mąką
Zupa z młodej kapusty 119

drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.     Składniki na około 4 litrowy garnek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 200 g selera 8 ziemniaków

Różowa kuchnia
Polędwiczki drobiowe z warzywami 139

natką pietruszki. Naturalna przyprawa kompozycja owowcowo - warzywna od Firmy Green Spoon jest przyprawą świetną zarówno do mięs jak i zup. Nadaje ciekawego słodkawego posmaku.  W składzie ma agrest, żurawinę, korzeń lubczyku, natkę selera, czosnek, cząber, paprykę zieloną, cebulę, por oraz marchew. 100 g suszu przyprawy zastępuje około 1 kilograma świeżych owoców i warzyw. Z całą pewnością przyprawa podkręci smak

VioletoweKucharzenie
Bulion z indyka 179

Bulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody

Pij soki wyciskane
DOMOWA PRZYPRAWA DO ZUP 165

Warto przygotować domową przyprawę do zup. Niezwykle aromatyczna, wzbogaca smak naszej zupy. Taka przyprawa nie zawiera konserwantów ani żadnej chemii. Jak to u mnie bywa wszystko jest proste ! :) Polecam :) Składniki: - por - natka pietruchy - natka selera - lubczyk  Sposób przygotowania: Woszczyznę umyć, osuszyć. Następnie pora rozdzielić na liście, natkę pietruchy, lubczyk i selera także. Związać w pęczek i powiesić

Kuchnia Paulettes
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 85

ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 131

ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować

Zrób to smacznie
ZUPA PIECZARKOWA 128

Moja propozycja jest dla osób lubiących pieczarki .Szybka i odchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki:   500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz  makaron Zagotować w garnku

Niespełnione zdolności kulinarne
Czernina na podrobach z kaczki 140

Dziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo . Składniki (na 2 osoby):   - marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)   - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody   - jabłka suszone 6 plasterków    - ocet    - cukier

Różowa kuchnia
Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej 85

Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3 Składniki 200 g krewetek tygrysich mała kapusta pekińska 2 marchewki por (biała część) szalotka łyżeczka masła 1 l bulionu krewetkowego trawa cytrynowa (1 szt)  4 łyżki ryżu jaśminowego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora

R'n'G Kitchen
Tajska zupa z Winiary 164

pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka kroimy na podłużne paski, a następnie smażymy

Smakowy Raj
Zupa-krem z bobu i W kręgu miłości 163

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Sezon na bób trwa. Zapraszam do spróbowania gęstej i pożywnej zupy z tego niezbyt popularnego warzywa. Składniki: 1,5 szklanki bobu 5 ziemniaków, drobno pokrojonych 1 cebula lub 1 por, drobno pokrojone starte na tarce: 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 mały kawałek selera masło/olej sól, pieprz, majeranek, lubczyk Ugotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 167

Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem

BaRepas