zupa z pora - 4000 przepisów (strona:135/267)

Zupa krem z batatów 155

piękny, poprawiający humor kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu  (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych(...)koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew

Zawsze głodna!
Zupa rybna 235

każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora  Cebula  Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu(...)zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne

Kolizje Smaków
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 228

wspaniale zaspokajająca głód. Moim zdaniem doskonała na wszystkie pory roku. Kto sobie zrobi lub spróbuje, na pewno się ze mną zgodzi. ;) A jeśli jedliście taką lub podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grochowa 182

kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża cebula kawałek selera (ok. 100 g) mały por (niekoniecznie) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku pieprz sól Wykonanie: Groch płuczemy(...)wpół miękkie. Pora oraz cebulę wyjmujemy, następnie dorzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół rozpadnięty groch. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą

MyCookBook.pl
Krem z zielonego groszku 172

zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g groszku mrożonego 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku(...)przepis) boczek wędzony Przygotowanie:     1. Cebulę i jasną część pora  siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę, całość  podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek

Słodki Kompromis
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 215

Delikatna, kremowa zupa  krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie

Ala piecze i gotuje
Kremowa zupa marchewkowa 147

Treściwa, idealna na zimowe dni,  kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka(...)sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika   (u mnie Skworcu ) 50 g  pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty

Smak mojego domu
Błyskawiczna zupa ogórkowa 149

zapach kiszonych ogórków w mojej zupie jest równie wspaniały, jak w przypadku zupy gotowanej klasycznie. Zatem zabieraj się do pracy i wypróbuj mój przepis, nie pożałujesz, ale za nim to zrobisz obejrzyj poniższy krótki film. Będzie ci łatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie(...)marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy. W drobną kostkę ponadto kroimy ziemniaki. Rozgrzewamy nasz garnek, w którym jako pierwsza olej roślinny, masło klarowane bądź olej kokosowy ląduje cebula

Kuchennyviral.pl
Barszcz wigilijny 174

mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba(...)buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu

Posadzone i zjedzone
Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 144

Już pewnie starożytni Germanie i Celtowie jadali wczesną wiosną taką zieloną zupę. A na pewno robili to Niemcy w średniowieczu, bo z tego okresu pochodzą pierwsze o niej zapiski. Zupa z dziewięciu ziół stała się daniem wielkanocnym, a ściślej wielkoczwartkowym (Gründonnerstagsuppe), co oznacza, że w klasyczny sposób nastąpiło połączenie tradycji i symboliki "pogańskiej" z chrześcijańską. Magiczna i święta liczba trzy(...)chce mi się analizować, bo zupa wystygnie! ;) Myślę, że wszyscy, którzy lubią swojską szczawiową powinni polubić niemiecką zupę, a jeśli ktoś chce nadać jej naprawdę wyjątkowego charakteru, niech wybierze się na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich ziół. Przynajmniej jedno lub dwa powinno znaleźć się w tym daniu! Składniki: 1 cebula (lub jasna część pora) 2 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Zupa koperkowa z ryżem + film 167

Rozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku(...)pietruszkę, kawałek selera i pora oraz przypieczoną na suchej patelni cebulę, wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Następnie do wywaru dodajemy opłukany ryż, całość doprawiamy solą oraz ziarenkami czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut. Opłukany koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy. Do małej miski przekładamy śmietanę

Smakowite Dania
Zupa krem z soczewicy 112

Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)litry wody i zagotować. Warzywa obrać i   drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca

Na słodko lub wytrawnie
Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14) 131

tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna!300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 łyżki oliwy1/4 łyżeczki suszonego tymianku (ja użyłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z kurek 166

Pyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek

Bajeczna Kuchnia
Tradycyjna pomidorowa na rosole 244

Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole(...)lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka masła suszone oregano cukier - opcjonalnie makaron Wykonanie: kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!