sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry
Kuchnia Pełna PasjiSałatki to bardzo smaczne przekąski, które chyba każdy z nas uwielbia. Przepisów i pomysłów na różnego rodzaju sałatki jest naprawdę mnóstwo. Chociaż czasem wydaje nam się
Przepiski.plSałatka na każdą okazję to bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jak sama nazwa mówi jest to sałatka na każdą okazję,
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Wujaszka to bardzo smaczna sałatka z dodatkiem groszku konserwowego, pora, szynki, sera żółtego, jajek i papryki. Jest idealną opcją na
Przepiski.plkurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli powinien być wystarczająco
Gotowanie-ukWarzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki(...)angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy
VioletoweKucharzeniejest smak ge nial ny, totalnie kompletny. A dziś serwuję Wam zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej części pora 2 gałązki tymianku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany(...)minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjest smak ge nial ny, totalnie kompletny. A dziś serwuję Wam zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej części pora 2 gałązki tymianku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany(...)minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjakąś pochłonąć. Nic nie koi i nie daje tyle kulinarnego szczęścia, co pyszna ciepła zupa, zwłaszcza w chłodne dni. Dzisiaj nieco mniej klasyczne wydanie pieczarkowej. Kremowa, aromatyczna, mocno grzybowa. Do towarzystwa 700 g pieczarek potrzebujecie także: dwóch ziemniaków dwóch niedużych marchewek pietruszki pora średniej cebuli łyżki lub dwóch masła klarowanego pieprzu, soli, lubczyku, liścia laurowego, tymianku Ziemniaki, marchewki(...)pietruszkę i pora kroję na nieduże kawałki i gotuję je z kilkoma liśćmi laurowymi, odrobiną soli i pieprzu. Umyte pieczarki kroję w plastry. Dzielę je miej więcej na pół. Jedna część trafia od razu do gotujących się warzyw, drugą natomiast duszę z cebulką na maśle. Gdy warzywa i pieczarki ugotują się, wywar lekko studzę a następnie miksuję
Pichceniomaniamyjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzatyszparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła(...)kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już
Czerwień i błękitklasyczny żurek. Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała(...)sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka(...)łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach
W garach u GosiPrawdziwa domowa grochówka gotowana na żeberkach wędzonych. Jest smaczna i pożywna, bardzo ją lubię szczególnie zimową porą. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól.pieprz Przyprawa maggi w płynie Vegeta domowa 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej(...)gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i przyprawą maggi, dodajemy
Bajeczna Kuchnia