zupa z pora - 4000 przepisów (strona:148/267)

W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 158

przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw(...)zegar i do garnków, uwikłaną myślami  czy zdążę na czas, czy obiad jest wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie

KUCHARNIA
Juszka rybna 129

wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście  - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka(...)kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką.  Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką

Nie tylko w kuchni
Grzybowa z ziemniakami 176

Składniki: 1/2 kg ziemniaków 25 dkg odgotowanych podgrzybków 3/4 szklanki mleka 2 marchewki liście selera, pora i pietruszki jarzynka, pieprz porcja rosołowa lub kości

czarrna od kuchni
Rosołek z dodatkiem imbiru 130

Pyszny rosołek..z dodatkiem imbiru.. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek

Moje domowe kucharzenie
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 186

mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony

Smaczne Zdrowe
Wegańska żywność od Vegamarket :) 167

jest aż takie pracochłonne. Jednak produkt jak najbardziej ciekawy i przydatny. Z jego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :(  Składniki:  woda, warzywa (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana, skrobia z tapioka, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, mąka ryżowa, naturalne aromaty, przyprawy (kurkuma

Zdrowie na języku :P
ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 140

znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam... Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 por 1,5-2 l bulionu  ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego(...)makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około

Kuchnia MagdaLeny
Curry z kalrepy 106

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na

Polska Zupa
Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 216

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody  400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy

Wino Francja Kuchnia
Ryżanka z brokułem 155

Składniki 1 kość schabowa 1 brokuł 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki po kawałku selera i pora sól, pieprz, maggi   Sposób przygotowania: Kość umyć

czarrna od kuchni
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 144

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo wołowym 117

Przepyszna, aromatyczna pomidorówka <3 Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy(...)mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki

R'n'G Kitchen
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 174

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy

Pełny talerz
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 161

czym dodajemy do zupy.  Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone.    Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki