wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy. Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele(...)solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody. Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona. Zupa jest rewelacyjna, ja ją po prostu uwielbiam. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie(...)odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. wrzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieprz doradzam stosować z umiarem, ponieważ papryczka da zupie pikantność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemyslenialiść laurowy - 2 olej do smażenia margaryna – 1 łyżka mąka – 2 łyżkiUgotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki(...)oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić wodę i następnie gotować do miękkości. Flaki
Bon Appetit Małgorzatyzieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości. Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy (około 10 minut przed końcem jej gotowania). Całość doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami. (*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne
Di gotujekaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży(...)dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy marchew i kroimy ją na kostkę, wrzucając z powrotem do zupy, lub kroimy po prostu na mniejsze części
Klasyka GotowaniaLekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut. Boczek kroimy w cienkie
VioletoweKucharzeniedomu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe(...)wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania
kuchnia doskikategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora 2 ząbki(...)oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty
Kuchnia EllieSposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem
W królestwie smaków Beatybazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki(...)plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Następnie dodałam cukinię. Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły. Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie
potrawyregionalneskrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła
R'n'G Kitchenwiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około 20 minut zupę nalewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana.... A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D Zupa krem z dyni i marchewki Składniki: 1) 500 g dyni obranej i wydrążonej(...)por (biała część) 7) cebula 8) śmietana 30% 9) sól, pieprz 10) pół łyżeczki imbiru 11) chili 12) pestki dyni Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki i podsmażamy je w garnku
Na kulinarnym poligoniepewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)godzin. Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki
prawdziwe jedzeniewywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego(...)wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli
Kulinarna Pokusa